VKA

Coronablog - Concertsector en nachtleven willen naar code oranje, akkoord over barometer voor onderwijs 

De Vlaamse onderwijspartners hebben een akkoord bereikt voor een coronabarometer in het onderwijs. Naast geel, oranje en rood komt er ook code groen. Starten doen we voorlopig in code rood. Intussen is de piek in de coronacijfers in ons land nog altijd niet bereikt. De cijfers blijven stijgen, maar merkelijk trager dan de voorbije weken. Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen neemt ook nog toe. Volg alle updates in onze liveblog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Bovenaan onze coronablog pinnen we de belangrijkste berichten vast. Daaronder vind je de meest recente updates.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Groen licht voor coronabarometer in onderwijs

De onderwijspartners hebben een akkoord bereikt voor een coronabarometer in het onderwijs. Naast code geel, oranje en rood – de kleuren die we ook voor de algemene barometer hanteren – komt er ook code groen.

Elke kleur is gekoppeld aan een basispakket van maatregelen rond bijvoorbeeld ventilatie, verluchting en afstand. Deze maatregelen vormen het uitgangspunt bij het overschakelen naar een andere kleurcode, maar afhankelijk van de situatie of wijzigende wetenschappelijke inzichten kunnen ze bijgestuurd of aangevuld worden. “De coronabarometer geeft meer houvast aan de scholen”, zegt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA). “Maar het is ook geen dwangbuis”.

Het overleg van de onderwijspartners bepaalt in welke kleurcode we zitten, gebaseerd op onder meer de pandemiesituatie in de ziekenhuizen en de beslissingen van het Overlegcomité. We starten in code rood.

De coronabarometer geldt zowel voor het lager als het secundair, en zowel voor het gewoon als het buitengewoon onderwijs. In elke kleurfase is het uitgangspunt dat de leerlingen zoveel mogelijk contactonderwijs krijgen op school. 

Lees in onderstaand artikel de maatregelen per kleurcode:

Concertsector en nachtleven in open brief: "Laat ons de deuren vanaf volgende week weer wagenwijd opengooien"

Naar aanleiding van de Week van de Belgische muziek hebben de concertsector en het nachtleven in een open brief hun vraag herhaald, om de beperkingen voor cultuurevenementen voor een niet-zittend publiek sneller te versoepelen. De brief is ondertekend door tal van boekingskantoren, concertzalen, clubs en discotheken. 

Het voornemen dat de terugschakeling van code rood naar code oranje er tegen eind februari kan komen, vinden ze onvoldoende. Ze vragen concreet om de deuren van clubs en concertzalen vanaf volgende week alweer te kunnen openen, meteen na de Week van de Belgische Muziek. "We zijn de laatste in de rij, maar onze tijd is nu echt gekomen", klinkt het.

Uit de open brief:

We vragen met aandrang om niet langer te wachten en om op 12 februari naar code oranje te schakelen. Elke week telt! In andere belangrijke concertlanden (Frankrijk, Ierland, Engeland, Schotland, Denemarken, …) kunnen shows nu al zonder noemenswaardige beperkingen plaatsvinden. De muziek– en nightlifesector bestaan bij uitstek in een internationale context en het gevaar bestaat dat artiesten België gewoon zullen overslaan.

Onze muziekhuizen en nachtclubs moeten snel weer doen waar ze goed in zijn: een publiek in de zaal ontvangen, artiesten op een podium zetten en werk verschaffen aan personeel en toeleveranciers. Want laat ons wel wezen: zowel bij artiesten, personeel als leveranciers vindt er een bloedbad plaats. Onze sectoren zijn belangrijke werkgevers en we kunnen niet langer lijdzaam toezien hoe steeds meer mensen na bijna twee jaar de broeksriem aanhalen écht voorbij het laatste gaatje zijn. Gingen er trouwens geen nieuwe steunmaatregelen aan de barometer gekoppeld worden? Die hebben we dan alleszins gemist.

Wallonië start met vierde dosis voor mensen met verzwakt immuunsysteem

Wallonië start morgen met de toediening van een vierde dosis aan mensen met een verzwakt immuunsysteem. Dat heeft het kabinet van Waals minister van Gezondheid Christie Morreale (PS) aangekondigd.

Op basis van de aanbeveling van de Hoge Gezondheidsraad keurde de Interministeriële Conferentie Volksgezondheid onlangs de bijkomende herhalingsdosis goed. 

Mensen met een verzwakt immuunsysteem die hun derde dosis in september of oktober kregen, kunnen zich vanaf morgen aanbieden in eender welk Waals vaccinatiecentrum. Een afspraak is niet nodig. Ook een uitnodiging is niet vereist, verduidelijkt het kabinet-Morreale.  Wel moeten de kandidaten hun vaccinatiekaart of Covid Safe Ticket voorleggen. 

Wie zijn vierde dosis niet heeft gehaald, krijgt begin februari alsnog een uitnodiging. De mensen met een verzwakt immuunsysteem die hun boosterprik na oktober kregen, krijgen een uitnodiging rekening houdend met de periode van drie maanden na het laatste vaccin.

Momenteel heeft 75 procent van de volwassenen drie prikken gekregen of een afspraak gemaakt.

Carnavalsoptochten in Lommel uitgesteld tot paasvakantie

De twee Lommelse carnavalsoptochten verhuizen naar het weekend voor Pasen. De stoet van Lommel-Centrum wordt verplaatst naar zondag 10 april, terwijl de Kinderstoet van Lutlommel op maandag 11 april zal uitrijden.

Het uitstel van de carnavalsoptochten komt er na overleg tussen het stadsbestuur, Carnaval Lommel en De Verenigde Lutlommelaren. "We hopen natuurlijk dat we tegen dan over de piek met coronabesmettingen zijn, zodat we van carnaval een veilig en mooi feest kunnen maken", aldus burgemeester Bob Nijs (CD&V). 

Canadese premier Trudeau test positief op COVID-19

De Canadese premier Justin Trudeau heeft positief getest op COVID-19, de ziekte veroorzaakt door het coronavirus. Dat heeft Trudeau zelf aangekondigd op Twitter. 

Naar eigen zeggen vertoont Trudeau geen ernstige symptomen. Hij zegt dat hij zich goed voelt en dat hij zijn werkzaamheden kan voortzetten.

Onlangs heeft Trudeau zijn boosterprik gekregen. 

Organisatie Olympische Spelen: "37 nieuwe coronabesmettingen"

De organisatoren van de Olympische Winterspelen in Peking hebben vandaag 37 nieuwe coronabesmettingen genoteerd. Dat brengt het totale aantal op 176 gevallen. De Olympische Spelen beginnen nu vrijdag. 

Een ruime meerderheid van de nieuwe besmettingen, 28 bij wie 8 atleten of officials, werd vastgesteld bij mensen die in China toekwamen. De andere 9 gevallen zijn geregistreerd bij personen die deel uitmaken van de gesloten olympische bubbel. 

Om nieuwe coronagevallen zo snel mogelijk op te sporen, moeten alle deelnemers aan de Winterspelen dagelijks een PCR-test laten afnemen. Wie positief test, moet in een speciaal quarantainehotel en mag dat pas verlaten na 2 negatieve PCR-testen die zijn afgenomen met minstens 24 uur tussen beide controles.

Taskforce vaccinatie zit vanmiddag samen over boosterprik voor jongeren

De taskforce vacccinatie zit vanmiddag vanaf 15 uur samen om een advies te formuleren over de boosterprik voor jongeren.  Sommige jongeren zijn zelf vragende partij om die derde prik te krijgen, om bijvoorbeeld te kunnen gaan skiën tijdens de krokusvakantie of om familie in het buitenland te kunnen bezoeken.

De Hoge Gezondheidsraad heeft echter nog geen groen licht gegeven voor de derde prik - of een tweede voor wie het vaccin van Johnson & Johnson kreeg - bij jongeren. De raad wil wachten met een advies tot het Europees Geneesmiddelenagentschap een beslissing genomen heeft. En daar wachten ze op verdere studies over het nut van de boosterprik voor minderjarigen. 

Landen zoals bijvoorbeeld Oostenrijk hebben hier niet op gewacht en hebben zelf al beslist dat tieners een derde dosis van het vaccin mogen krijgen. Door voorlopig geen advies te geven, heeft de Hoge Gezondheidsraad de bal in het kamp van de taskforce vaccinatie gelegd. Die zit vanmiddag samen om een advies voor de politiek te formuleren. 

Meest gelezen