©  AFP

Directeur van Franse rusthuisketen Orpea ontheven uit functie door onthutsende openbaringen in boek

In Frankrijk heeft rusthuisuitbater Orpea directeur-generaal Yves Le Masne ontheven uit zijn functie. Dat heeft het bedrijf zondag aangekondigd. Het bedrijf was in opspraak gekomen met de publicatie van een boek waarin misbruiken in de rusthuizen aan de kaak worden gesteld.

gjs
Bron: BELGA

“De raad van bestuur van de groep Orpea heeft op een bijeenkomst op 30 januari 2022 besloten om een einde te maken aan de functie van directeur-generaal van Yves Le Masne”, zo kondigde Orpea aan. 

Philippe Charpier, voorzitter van de raad van bestuur sinds maart 2017, neemt met onmiddellijke ingang zijn taken over en moet garanderen dat “de beste praktijken worden toegepast in het hele bedrijf”. Hij moet ook licht werpen op de aantijgingen. Daarvoor kan hij beroep doen op het werk van twee onafhankelijke kabinetten die de raad van bestuur zal aanstellen. 

Wantoestanden

In het boek Les fossoyeurs van journalist Victor Castanet, dat eerder deze week werd gepubliceerd, is sprake van rantsoenering, ouderen die in hun uitwerpselen blijven zitten of dagenlang geen verzorging krijgen. Nochtans moeten de bewoners veel geld betalen voor hun verblijf. De wantoestanden zouden het gevolg zijn van de zoektocht naar rendement door de groep. 

Orpea betwistte de aantijgingen. Het voorkwam niet dat het aandeel van de rusthuisuitbater een duik nam op de beurs van Parijs. De onthullingen lokten ook heel wat verontwaardigde reacties uit syndicale en politieke middens uit. 

Orpea heeft een netwerk van meer dan duizend vestigingen met 116.514 bedden. De beursgenoteerde groep beheert ook negentien vestigingen in Wallonië. Orpea België stuurde de bewoners en families al een brief waarin de berichtgeving in Frankrijk wordt betreurd en wordt beklemtoond dat de groep de beschuldigingen formeel ontkent. Na de publicatie van het boek zijn ook in Waalse vestigingen al inspecties uitgevoerd.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer