©  BELGA

Close wil wet tegen relschoppers op betogingen zoals die tegen voetbalhooligans

Als het van Philippe Close (PS) afhangt, komt er wet waarmee relschoppers op betogingen zwaar bestraft kunnen worden. Dat heeft de burgemeester van Brussel gezegd in een interview met La dernière heure. Die wet kan volgens Close geïnspireerd zijn op de bestaande wet tegen hooligans in het voetbal.

gjs

Haast elke betoging die de voorbije maanden georganiseerd is in Brussel, heeft geleid tot rellen. Telkens volgens hetzelfde patroon: de betoging begint vreedzaam en verloopt ook zo, tot de gemoederen naar het einde toe plots verhit geraken omdat - vaak externe en gemaskerde - relschoppers de politie provoceren en voorwerpen naar de agenten gooien. Op zondag 23 januari op de druk bijgewoonde manifestatie tegen de coronamaatregelen ging het alweer zo.

 ©  BART DEWAELE

Voor Philippe Close (PS), burgemeester van Brussel, moet dat geweld een halt toegeroepen worden door een wet te stemmen waarin staat dat die relschoppers zwaar beboet kunnen worden. Geïnspireerd op de wet die er eind jaren 1990 kwam om hooligans in het voetbal uit stadions te weren. “Die relschoppers zijn de hooligans van deze betogingen”, zegt Close in La dernière heure. “Wanneer vandaag iemand op het veld springt heeft hij een stadionverbod van twee jaar. Bij elke wedstrijd moet die zich aanmelden aan het politiebureau. Ik wil dat hetzelfde hier gebeurt.”

LEES OOK. Wie waren de relschoppers in Brussel? “Ze trekken na betoging gewone kleren aan om te verdwijnen in de massa”

Dubbele straf

Close zou de relschoppers dus een dubbele straf willen opleggen. Daarin kunnen ze bestraft worden voor wat ze aanrichten tijdens de betoging - het beschadigen van gebouwen en auto’s of verwonden van agenten bijvoorbeeld - en kan hen ook een betogingsverbod opgelegd worden. Close heeft daarvoor al contact opgenomen met justitieminister Vincent Van Quickenborne (Open VLD) en verwacht dat het vrij snel kan gaan. “Het moet snel gaan, we moeten de dynamiek van die misdadigers doorbreken”, aldus de burgemeester.

De nieuwe wet zou niet met terugwerkende kracht opgelegd worden. “Maar diegenen die in de toekomst willen vechten, moeten weten dat ze zware strafrechtelijke sancties riskeren en kunnen verbannen worden van toekomstige betogingen als ze dat doen.”

LEES OOK. Korpschef schrijft open brief na rellen in Brussel: “Hoe lang kunnen wij dit nog tolereren?”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer