Internationaal Energieagentschap voorspelt: “Europese vraag naar gas zal dit jaar dalen”

 ©  EPA-EFE

Na een fors herstel van de wereldwijde vraag naar gas in 2021, zal de groei dit jaar zwakker zijn. Dat komt onder meer door de hoge gasprijzen. In Europa zal de vraag zelfs dalen. Dat voorspelt het Internationaal Energieagentschap (IEA) maandag.

Bron: BELGA

Voor Europa verwacht het IEA dat de vraag 4 procent lager zal liggen dan in 2021. Dat komt vooral omdat gas minder gebruikt zal worden om elektriciteit te produceren. De sector maakt enerzijds vaker gebruik van hernieuwbare energie, en anderzijds worden door de hoge gasprijzen kolencentrales (die wel heel vervuilend zijn) financieel interessanter als alternatief.

Wereldwijd ging de consumptie van aardgas er vorig jaar met 4,6 procent op vooruit, “meer dan het dubbele van de daling die in 2020 werd opgetekend”, aldus het IEA. Dat was het gevolg van het economisch herstel na het coronajaar 2020 en van een koude winter. Het aanbod kon de vraag niet volgen en technische problemen bij een aantal producenten leidden tot spanningen op de markt, met hoge prijzen tot gevolg. 

Het IEA verwacht dat de tekorten stilaan zullen verdwijnen. Maar de hoge prijzen zullen nog wegen op de vraag en ook de economische groei zal beperkter zijn dan in 2021. Het IEA verwacht dat de wereldwijde vraag naar aardgas dit jaar nog met 0,9 procent zal toenemen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen