In onze buurlanden is er wel al (lang) actie ondernomen om de energiefactuur te verlagen

Waar onze Vivaldi-coalitie maar niet in slaagt, is in onze buurlanden een voldongen feit: een verlaging van de energiefactuur. Meer nog, onze omringende landen klopten hun maatregelen vorig najaar al af. En zij gaan veel verder dan een tegemoetkoming van 100 euro.

Thibaut Renson

Nederland: 400 euro gemiddeld, 200 extra voor laagste inkomens

De ontslagnemende regering-Rutte kondigde in oktober aan de energiefactuur voor één jaar met gemiddeld 400 euro te verlagen. Dat doet het door de belastingvermindering op de energiefactuur te verhogen, en de tarieven op elektriciteit te verlagen. Eind vorig jaar beslistte de Nederlandse regering daarbovenop dat de laagste inkomens op een extra tegemoetkoming van 200 euro kunnen rekenen.

Frankrijk: 377 euro voor laagste inkomens en bevroren gasprijzen

Frankrijk kent al even ‘energiecheques’ die, op basis van inkomen, schommelen tussen 48 en 277 euro per jaar. In september kondigde de Franse regering aan dat de laagste inkomens hier eenmalig 100 euro bovenop krijgen. Ook de gasprijzen werden er bevroren.

Duitsland: 200 euro gemiddeld, en daar komt straks 300 euro bij

De nieuwe Duitse coalitie kondigde in november aan de groene belasting op elektriciteit voor 2022 te verlagen met gemiddeld 222 euro. Die belasting valt eind dit jaar volledig weg, maar de minister van Financiën kondigde zondag aan dit deze zomer al te willen doen. Dit betekent een extra verlaging van gemiddeld 294 euro.

LEES OOK. Energieprijs explodeert, maar federale oplossing voor energiefactuur laat op zich wachten: “Dit is echt geen goede situatie”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER