Na de extase: zal Antwerp nu ook de promotie grijpen?

De dag na het feestgedruis is in en rond de Bosuil de blik al volledig gericht op volgend weekend, wanneer de heenwedstrijd van de finale in 1B tegen Roeselare wordt gespeeld. Onze analisten Stijn Druant en Geert Fierens gaan na waar het is misgelopen voor Lierse en proberen de kansen van Antwerp in te schatten.

JoRo

VRAAG 1. Wie is favoriet voor de promotie: Antwerp of Roeselare?

Stijn Druant

De Great Old heeft de ploeg die het betere voetbal brengt, alhoewel dat ook niet mag worden overroepen. Wij zagen de voorbije weken nu ook weer niet altijd glansprestaties bij de manschappen van Wim De Decker, die veel en veel te veel kansen de nek blijven omwringen. Dat zagen we andermaal zondag tegen Lommel. Een met stip aan te kruisen werkpunt, zonder meer. Maar Deurne-Noord vertoeft sinds zondagavond in een roes, beleefde een boost van formaat, en De Decker is (alweer) de juiste man op de juiste plaats. De Waaslander weet als geen ander hoe met dit gegeven om te gaan. De spirit is er, als zelfs jongens op de tribune als Kudimbana - kindje op de schouder - zondagavond precies de Champions League hadden binnengehaald. Bovendien kan de Antwerpcoach alles wat hij denkt en vindt ook nog eens goed op zijn groep overbrengen. Antwerp zal er staan, wees daar maar zeker van. En wees ook maar zeker dat de Great Old voor twee thuiswedstrijden gaat/staat, want omzeggens een volksverhuis zoals op Wembley staat er te gebeuren.

Maar onderschat Roeselare zeker niet. En al zeker hun coach Arnauld Mercier niet. De West-Vlamingen zijn al weken aan de voorbereidingen bezig en zullen ongetwijfeld het ‘scenario-Antwerp’ ook al grondig hebben ingestudeerd. Goeie spelers, goeie bank, en dus ook een goeie coach. Roeselare vormt een zeer sterk blok, heeft heel wat ervaring in de ploeg én de honger is ook bij hen enorm. En de Chinezen - en bij uitbreiding de rest van Zuid-West-Vlaanderen - zijn echt niet van plan om nog eens een seizoen in 1B te kamperen. Ook voor Roeselare geldt: ze zullen er staan, wees daar ook maar zeker van.

Geert Fierens

Voor mij is het 50-50. De twee ploegen komen ook met een totaal andere drive aan de start. Antwerp moest tot de laatste minuut van de tweede periode tot het gaatje gaan. En veroverde letterlijk in de slotminuut het ticket voor de finale. Dat brengt toch bepaalde krachten los. Roeselare heeft in de laatste weken van de tweede periode er wat de rem opgezet. De coach roteerde en de vraag is hoe Roeselare aan de finale gaat beginnen? Is dit nog het Roeselare van in zijn sterkste periode van de competitie? Het is wel een hele ervaren ploeg, op vele vlakken zijn ze sterk. Toch zou ik Antwerp niet onderschatten. De statistieken spreken ook niet in het nadeel van de Sinjoren. Van de vier matchen in deze competitie kon Roeselare er maar één winnen, de andere drie waren allemaal zeges voor Antwerp. Antwerp stond nooit dichter bij eerste klasse dan het de laatste jaren het geval is geweest, gaat die gedachte verlammend werken of maakt het bepaalde krachten los?

© BELGA

VRAAG 2. Zijn Antwerp en Roeselare de verdiende finalisten?

Stijn Druant

Lierse scoorde op elk gebied het best en mag zich qua totaalpunten de ‘kampioen’ van 1B noemen. En toch grepen de Pallieters naast een prijs. Jammer, maar dat is nu eenmaal het format dit seizoen. Een format dat in het buitenland - mogelijk terecht - de wenkbrauwen zal doen blijven fronsen.

Een finale tussen Antwerp en Lierse was misschien meer terecht geweest, maar de realiteit besliste anders. Roeselare pakte periode 1 omzeggens geruisloos ... door thuis op de slotspeeldag Antwerp te kloppen. Verdiend? Mooi oogde het niet altijd, maar als je er staat op de momenten van de waarheid, dan verdien je het. Net zoals Antwerp periode 2 voor de neus van Lierse nog wist weg te graaien. Toen Roeselare zondag gelijkmaakte in Lier, voelde je aan alles en iedereen op de Bosuil dat er nog erg gretige minuten zaten aan te komen. Ook dat is voetbal: Hairemans deed het erg cool in het slot, terwijl Lierse zich nog liet ringeloren. Tja ...

Het is zoals in het wielrennen. Wat ben je met een lange vlucht, waarin je ook nog eens alle bonussen en andere sprints pakt, als je aan de meet toch nog wordt voorbijgesneld. Menig wielrenner kan er van meespreken. Roeselare en Antwerp scoorden minder goed dan Lierse, maar telkens tijdens hét moment suprême stonden die twee ploegen er wel. Tot in én voorbij de slotminuten. Dat deed Lierse niet. Coach Eric Van Meir beweerde terecht dat je “omgaan met de druk niet leert op training”. En net dàt heeft Lierse wellicht de das omgedaan. Dus ja, Roeselare en Antwerp kregen wat ze verdienden. Je krijgt een periodetitel zeker niet cadeau. Terechte finale, iets anders beweren zou maar flauw zijn.

Geert Fierens

Hoe onrechtvaardig kan een format zijn? Lierse moet volgens mij de enige kampioen in de hele wereld zijn die niks krijgt. In alles was Lierse de beste, van punten tot aantal tegendoelpunten. En dan eind februari weten dat je onder geen enkel beding volgend seizoen in eerste klasse A kan spelen. Dat is zeer hard en dat is niet verdiend. Maar probleem zit hem bij de eerste klasse A. Van 16 ploegen degradeert er één, dat kan niet. 1 op 16, dat staat niet in verhouding. Op die manier wordt de deur gesloten voor de kampioen van 1B. Nee, dit druist in tegen de basisprincipes van de sport. Alsof de winnaar op de Olympische Spelen niet op het podium mag en geen medaille krijgt. Dat krijg je aan niemand uitgelegd. Maar, het is voor de acht ploegen van 1B hetzelfde. Al heb je heel veel geluk nodig om in deze competitieformule de finale te spelen. Roeselare was de beste in de eerste periode en Antwerp in de tweede. Op het einde van de rit is het dat wat telt.

© Photo News