Nog geen akkoord om energiefactuur te drukken: "Hoelang, premier De Croo, zult u ons geduld op de proef stellen?"

De energiefactuur wordt ongetwijfeld opnieuw één van de grote politieke thema's van de week. Op 12 januari opperde minister van Financiën Vincent Van Peteghem al dat de overheid de stijging van de energieprijzen wilde milderen. Maar een oplossing laat nog steeds op zich wachten, stelt Wetstraatjournalist Ivan De Vadder vast. 

analyse
Ivan De Vadder
Wetstraatwatcher voor VRT NWS. Maakt en presenteert ook het programma "De afspraak op vrijdag".

Quousque tandem abutere, Catilina, patientia nostra. (Hoelang nog zal jij ons geduld op de proef stellen, Catilina?) Zo luidde destijds de aanklacht van Cicero aan het adres van Catilina. Ons geduld wordt al 19 dagen op de proef gesteld. Want het was op 12 januari dat iemand van de regering voor het eerst opperde om de stijging van de energieprijzen te milderen. 

Vanavond rond 18 uur zit de kern opnieuw samen. Hoog op de agenda staat het energiedossier, waar de ministers zullen proberen om een akkoord te vinden.

Dat was Vincent Van Peteghem, CD&V-minister van Financiën, die toen de stijgende energieprijzen en dus de stijgende facturen wilde milderen met een btw-verlaging. De minister zei: "Uitzonderlijke omstandigheden vragen uitzonderlijke maatregelen”.

Van Peteghem wilde daarmee ook zijn bocht verklaren, want tot enkele dagen voor zijn uitspraak had de minister van Financiën altijd volgehouden dat een btw-verlaging "zijn doel voorbijschoot omdat ze voor iedereen van toepassing is", waarbij hij steevast het beruchte beeld gebruikte van het "grote verwarmde zwembad".

Beluister de analyse van Ivan De Vadder in "De ochtend" op Radio 1:

CD&V was niet de eerste partij met dat idee. Oppositiepartijen Vlaams Belang en de PVDA pleiten er al langer voor en ook regeringspartij Vooruit vond een tijdelijke btw-verlaging al langer een goed idee. En misschien had de minister beter gezegd dat "uitzonderlijke omstandigheden uitzonderlijk snèl maatregelen vragen", want sinds zijn openingszet op 12 januari is er nog altijd geen akkoord. 

Opbod tussen regeringspartijen

Er is wel tussen de 7 regeringspartijen een opbod ontstaan. Ik overloop even: Vooruit wil een tijdelijke btw-verlaging van 21% naar 6%, bij CD&V spreekt men intussen al over een slimme btw-verlaging die via de accijnzen kan worden gemoduleerd.

Groen stelde eerst een korting van 200 euro voor, net als de PS, om dan via de minister van Energie Tinne Van der Straeten zich bij de CD&V aan te sluiten. Premier De Croo (Open VLD) legde vervolgens een ander voorstel op de tafel: een premie van 100 euro en een discussie om die btw-verlaging grondig te bestuderen.

Een partij als de PS kan daarmee leven, maar dus niet CD&V en Vooruit: die houden vast aan de btw-verlaging. Zoals Peter De Roover van oppositiepartij N-VA het in "De zevende dag" formuleerde: zeven partijen en dus zeven oplossingen, maar nog geen akkoord.

Dit weekend verdedigden zowel de staatssecretaris voor Begroting Eva De Bleeker (Open VLD) als de voorzitter van Open VLD nog het voorstel van de premier. Al maakte Open VLD-fractieleider Maggie De Block in "De zevende dag" een kleine opening door toe te geven dat die slimme btw-verlaging van de minister van Financiën niet meer lijkt op de gewone btw-verlaging die zij eerder "boerenbedrog" had genoemd.

Maar een opening is nog geen akkoord: ofwel zullen de premier en zijn partij wél een btw-verlaging moeten aanvaarden ofwel zullen Vooruit en CD&V moeten aanvaarden dat er niet meteen een btw-verlaging komt.

Teller staat op 19 dagen

Vandaag staat de teller op 19 dagen, ondanks de oorspronkelijke belofte van de minister van Financiën om uitzonderlijke maatregelen te nemen.

Gelukkig gaan alle partijen akkoord met de verlenging van het sociaal tarief voor de minst begoeden, maar daar zit ‘m de knoop niet. De knoop zit ‘m in de methode om mensen die niet van dat tarief genieten, ook een tegemoetkoming te gunnen. Alle regeringspartijen geven toe dat dit het doel is, en elke partij zegt dat het écht niet lang meer mag duren. En dus rest ons alleen nog de Latijnse vraag: "Hoelang, premier De Croo, zult u ons geduld op de proef stellen?"

Het automerk Fiat heeft al geprotesteerd tegen het beeld dat PS-voorzitter Paul Magnette gebruikte om deze regering te typeren ("met horten en stoten in de eerste duizend kilometers om daarna los te rijden"), maar ik vraag me intussen af of de regering De Croo - los van het merk - niet gewoon een maandagauto is, ineengestoken op een blauwe maandag, waarbij elke week nieuwe mankementen opduiken. Nieuwsgierig wat er deze week zal opduiken.

Meest gelezen