Eén maand na gasexplosie in Turnhout duikt kat van slachtoffer alsnog op

Een maand na de gasexplosie in Turnhout, waarbij vier doden vielen, is een kat van één van de slachtoffers vanonder het puin gekropen. Buurtbewoners proberen het angstige beestje nu te vangen. “Ze is erg vermagerd en mankt een beetje”, klinkt het. Vandaag is ook het leeghalen gestart van de 16 appartementen die onbewoonbaar zijn verklaard. 

Op 31 december, oudejaarsdag, vond een gasexplosie plaats in een appartementsgebouw in de Boerenkrijglaan in Turnhout. Daarbij vielen vier doden. Onder de slachtoffers ook Rosa Baeten en haar partner Patrick Verschuren. Enkele weken na de gasexplosie, merkte een buurtbewoner plots de kat van het koppel tussen het puin op. 

De kat van onze buren ging altijd op hetzelfde plaatsje in het puin zitten. Ik bleef daarom hopen dat hij iets gevonden had en donderdag kroop Noeke dus op die plek uit het puin

Anneke Van Dooren, buurtbewoonster Boerenkrijglaan

Rat

“Ik keek samen met een vriend uit het raam toen ik plots iets zag bewegen”, vertelt buurtbewoonster Anneke Van Dooren. “Ik dacht eerst dat het een rat was, maar toen ik beter keek, zag ik “Noeke”, de kat van Rosa.” De kat was sinds de explosie niet meer gezien, dus we dachten dat het beestje ook was omgekomen. 

“De kat van onze buren ging altijd op hetzelfde plaatsje in het puin zitten. Ik bleef daarom hopen dat hij iets gevonden had en donderdag kroop Noeke dus op die plek uit het puin.” Anneke vermoedt dat Noeke al die tijd verscholen zat in de slaapkamer van Rosa en Patrick. Die plek is ondanks de explosie toch intact gebleven. 

We hopen dat beestje snel te vangen. Als het lukt, zal de zoon van Rosa zich over Noeke ontfermen

Anneke Van Dooren, buurtbewoonster Boerenkrijglaan

Buurtbewoners proberen het beestje nu te vangen met lokbakken met voedsel in, maar voorlopig zonder succes. “Ik heb ze zaterdag voor het laatst gezien. Ze was fel vermagerd en mankte. Ik vrees voor het ergste.”

Leeghalen appartementen

Vandaag is ook het leeghalen gestart van de 16 appartementen die onbewoonbaar zijn verklaard. Een gespecialiseerd team zal proberen om nog zoveel mogelijk persoonlijke bezittingen te recupereren in het verwoeste appartementsgebouw aan de Boerenkrijglaan. 

Buurvrouw Anneke hoopt dat de veiligheidscoördinator vandaag via een raam aan Rosa’s slaapkamer kan binnenkijken in de hoop dat ze Noeke daar ergens kunnen vinden. “We hopen dat beestje snel te vangen. Als het lukt, zal de zoon van Rosa zich over Noeke ontfermen.”

Radio 2

Meest gelezen