Een tijger met twee jongen in Panna, Madhya Pradesh, India.
Shutterstock/Devdattalohokare/WWF

De tijger doet het opnieuw beter: "Achteruitgang die al een eeuw werd waargenomen, is omgebogen"

Het gaat wereldwijd goed met de tijger. Dat stelt het wereldnatuurfonds (WWF) in een nieuw rapport naar aanleiding van het Chinese Nieuwjaar op 1 februari, en de start van het jaar van de tijger. "Dit is een zeldzaam succesverhaal op het gebied van instandhouding", klinkt het.  's Werelds grootste kat blijft wel met uitsterven bedreigd, onder meer door stroperij en habitatverlies. "Deze overwinning is broos." 

 In 2010 stelden de 13 landen in het verspreidingsgebied van de tijger een ambitieus doel. Op die "tijgertop" in Sint-Petersburg werd een verdubbeling van het aantal tijgers in het wild vooropgesteld tegen 2022. De populatie was op dat moment op zijn laagst, met nog amper 3.200 dieren in het wild - honderd jaar geleden waren het er nog tienduizenden. "Toen heeft de wereld gezegd: we moeten iets doen, anders gaat de soort er helemaal onderdoor, en gaat ze helemaal verdwijnen", vertelt Koen Stuyck van WWF België aan VRT NWS. 

In 2010 is gezegd: er moet iets gebeuren, anders gaat de soort er onderdoor en is het voorbij

Koen Stuyck, WWF België

Er werd een actieplan opgezet met focus op een betere bescherming en uitbreiding van de (versnipperde) leefgebieden van de tijgers. "Op sommige gebieden is succes geboekt en in sommige gevallen zijn de verwachtingen overtroffen", meldt het WWF. 

Zo is in het Royal Manas National Park in Bhutan het aantal tijgers verdubbeld. In een nationaal park in Rusland, dat ook focust op het behoud van luipaarden, is het aantal tijgers verdrievoudigd. 

China stelde dan weer een groot beschermingsgebied in voor de tijger, en het Khata Forest-gebied, een corridor voor wilde dieren tussen India en Nepal, is met een factor 30 toegenomen. De doorgangsplaats is de voorbije vijf jaar door 46 verschillende tijgers gebruikt. 

"Die verbinding tussen bestaande gebieden is verbeterd. Dat is goed, want tijgers leggen grote afstanden af. Dat is dan weer belangrijk om voldoende voedsel te vinden en ook voor hun genetische diversiteit. Anders raken ze soms geïsoleerd in een bepaald gebied en dan heb je het risico dat die tijger ter plaatse uitsterft", vertelt Koen Stuyck. Tot slot is er sterk ingezet op het terugdringen van de stroperij. 

In een nationaal park in Bhutan is het aantal tijgers verdubbeld, in een Russisch reservaat zelfs verdrievoudigd

WWF

Koen Stuyck zat ook in de studio bij onze collega's va Radio 2. Beluister het volledige gesprek hier: 

Nog heel wat kanttekeningen

Toch zijn er nog heel wat kanttekeningen te plaatsen. Het WWF noemt die overwinningen "broos", en ze zijn niet in alle delen van Azië behaald. In Maleisië zijn de tijgerpopulaties sterk afgenomen, en de tijger is wellicht uitgestorven in Cambodja, Viëtnam en Laos. 

Het kleiner worden van de leefgebieden en conflicten met de mens blijven een uitdaging. Ook de jacht en het zetten van vallen vormen een groot probleem. Stroperij is blijkbaar moeilijk uit te roeien, ook al omdat lichaamsdelen van tijgers erg gewild zijn omdat ze volgens het volksgeloof een geneeskrachtige of andere positieve werking zouden hebben. "We zijn nog niet waar we moeten zijn", zegt Koen Stuyck. 

De overwinningen zijn broos, en de vooruitgang geldt zeker niet overal

Het WWF besluit: "Hoewel het aantal wilde tijgers stijgt, is hun verspreidingsgebied verder afgenomen en is hun aanwezigheid nu beperkt tot minder dan 5 procent van hun historische verspreidingsgebied. Wereldwijde inspanningen zijn dan ook blijvend aangewezen." 

Een tweede tijgertop, in september in Vladivistok, wordt in dat verband een belangrijke afspraak. Tegen dan wordt ook een getal vrijgegeven van het geschatte aantal tijgers in het wild. De betreffende landen zijn momenteel bezig met tellingsprogramma's. "Een verdubbeling van de aantallen, zoals vooropgesteld, zullen we wellicht niet halen, maar we vermoeden dat we op weg zijn naar een verdubbeling", zegt Stuyck.  

Lees hier het volledige tijgerrapport van het WWF. 

Tijgers in het Tadoba Andhari-tijgerreservaat in India.
Mihir Mahajan/WWF International

Meest gelezen