Twee agenten doodgeschoten bij verkeerscontrole in Duitsland: twee verdachten opgepakt

Zopas zijn twee verdachten gearresteerd in het onderzoek naar de schietpartij waarbij twee Duitse politieagenten werden gedood. Het gaat om Andreas Johannes Schmitt (38), een gezochte crimineel, een een 32-jarige kompaan. De schietpartij gebeurde vanmorgen vroeg in het westen van Duitsland, op zo’n 150 kilometer van de Belgische grens.

Bron: BELGA

Op de plaats van de politiemoorden hadden rechercheurs documenten van Schmitt gevonden. In Sulzbach, in Saarland, is hij gearresteerd door speciale eenheden van de Duitse politie. Ook een 32-jarige medeplichtige is opgepakt.

Twee politieagenten – een 29-jarige man en zijn 24-jarige vrouwelijke collega in opleiding – waren maandagochtend aan het patrouilleren, toen ze omstreeks 4.20 uur een verdacht voertuig tegenhielden voor controle in Kusel, in het westen van Duitsland. Dat kondigden ze zelf nog aan via de politieradio. “Even later vielen er schoten”, zegt een woordvoerder van de politie van Kaiserslautern. De twee agenten konden zelf nog om versterking vragen, maar alle hulp kwam te laat: toen hun collega’s arriveerden was de vrouw al overleden, en enkele minuten later stierf ook de man ter plaatse.

Andreas Johannes Schmitt  ©  EPA-EFE

Het is nog onduidelijk waarom de schietpartij zich voorgedaan heeft. Volgens Duitse media zagen de agenten achteraan in de wagen een dood dier of dode dieren liggen, en wilden ze daarom een controle uitvoeren op mogelijke stroperij.

Klopjacht

De politie ging er van uit dat het om minstens twee daders ging, omdat de agenten via de politieradio “Ze schieten op ons” geroepen hadden: in het meervoud, dus.

Andreas Johannes Schmitt is geen onbekende voor het gerecht. Maandagmiddag werd zijn foto verspreid. Aan chauffeurs werd gevraagd geen lifters op te pikken, omdat het mogelijk om de voortvluchtige moordenaars kon gaan.

Malu Dreyer, de eerste minister van de deelstaat Rijnland-Palts, zegt “geschokt” te zijn door het geweld tegen de politieagenten. “De misdaad is afschuwelijk. We zijn zeer ontdaan dat twee jonge mensen hun leven hebben verloren tijdens de uitoefening van hun functie”, luidt het in een persverklaring. “Onze gedachten gaan uit naar de nabestaanden”. Als teken van rouw hangen de vlaggen in de deelstaat ook halfstok.

 ©  REUTERS

 ©  AP

 ©  EPA-EFE

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer