Trump wilde dat Mike Pence de verkiezingsresultaten ongeldig verklaarde, ook al had Pence die macht niet

Voormalig president van de Verenigde Staten Donald Trump zegt in een geschreven verklaring openlijk dat zijn vicepresident Mike Pence de verkiezingsresultaten in 2020 had moeten terugroepen. Volgens Trump heeft Biden dankzij fraude de verkiezingen gewonnen, maar daar is geen bewijs voor.

Dat vicepresident Mike Pence in staat zou zijn geweest om op eigen houtje Bidens verkiezingsoverwinning in de Senaat tegen te houden, klopt niet, zeggen alle grondwetspecialisten. Toch zijn veel Trump-aanhangers daarvan overtuigd. In zijn schrijven schrijft Trump zelf dat hij zelf gelooft dat Pence zijn positie had moeten gebruiken om de verkiezingen ongeldig te verklaren. Ook al is zoiets dus ongrondwettelijk.

“Als de vicepresident (Mike Pence) helemaal geen recht had om de resultaten van de presidentsverkiezingen in de Senaat te veranderen, ondanks fraude en vele onregelmatigheden, waarom zijn Democraten en RINO Republikeinen (Republican In Name Only, red.) dan wanhopig aan het proberen een wet in te voeren die de vicepresident uitsluit om de verkiezingsresultaten te veranderen?”, zo schrijft Trump aan zijn achterban.

“Wat ze daarmee duidelijk maken, is dat Mike Pence wél het recht had om de verkiezingsuitslag te veranderen, en dat ze dat nu willen afnemen. Helaas heeft hij niet van die macht gebruikgemaakt, hij kon de verkiezingen doen omkantelen!”

Electoral Count Act

Trump verwijst in zijn bericht naar het initiatief van zowel Republikeinen als Democraten in de Senaat om samen om een onderdeel van de Amerikaanse kieswet aan te passen. Dat doen ze naar aanleiding van Trumps valse verdenkingen over kiesfraude.

De groep met leden uit beide partijen proberen een onderdeel van de Electoral Count Act aanpassen. Zo willen ze het moeilijker maken voor beleidsmakers in de staten om bezwaar aan te tekenen tegen de resultaten van de kiescolleges in hun staat. Daarbovenop willen ze nog eens beklemtonen dat de rol van de vicepresident louter ceremonieel is en niet over de macht beschikt verkiezingsresultaten ongedaan te maken.

Verontwaardiging

Ondertussen lokt Trumps boodschap verontwaardigde reacties uit bij Democraten, maar ook bij verschillende Republikeinen.

“Trump gebruikt dezelfde taal waarvan hij weet dat die het geweld van 6 januari heeft veroorzaakt, stelt voor dat hij de beklaagden van 6 januari gratie zou verlenen, bedreigt aanklagers, en geeft toe dat hij probeerde de verkiezingen ongedaan te maken”, schrijft Liz Cheney – dochter van voormalig vicepresident Dick Cheney – op Twitter. “Hij zou het allemaal opnieuw doen als hij de kans kreeg.” Cheney werd binnen haar eigen Republikeinse partij aan de kant geschoven vanwege haar kritiek op Trump.

George Conway, advocaat en echtgenoot van Trumps voormalige spindoctor Kellyane Conway, haalde ook hard uit naar de boodschap van de voormalige president: “Het twaalfde Amendement en de Electoral Count Act van 1887 maken het al zeer duidelijk dat de vicepresident niet meer doet dan de enveloppes openen. Maar soms willen we wetten van extra duidelijkheid voorzien zodat ook halfgeletterde psychopaten een kans hebben om ze te begrijpen”, zegt hij in een tweet.

Pence zelf maakte het al vaker duidelijk dat hij nooit overwoog om de verkiezingsresultaten in de Senaat tegen te houden. “Er zijn mensen die geloven dat ik omwille van mijn positie over de macht zou beschikken om stemmen terug te sturen die door de staten zijn vastgesteld. Maar de grondwet gunt de vicepresident die macht niet”, zei Pence in het verleden. “Eerlijk gezegd is er geen idee zo on-Amerikaans als de notie dat één enkele persoon de president kan uitkiezen.”

Tijdens de bestorming van het Capitool zouden sommige betogers uitgeschreeuwd hebben dat ze Pence wilden lynchen omdat hij een ‘verrader’ is, vanwege zijn weigering de verkiezingsresultaten terug te roepen.

(evb)

Meer