Geen verplichte sluiting, altijd ventilatie: ook onderwijs heeft nu een coronabarometer (maar wel met een kleurtje meer)

De onderwijsbarometer volgt grotendeels de algemene barometer. © DBA 

Ook het onderwijs heeft nu een coronabarometer “die in principe niet strenger is” dan die voor de samenleving buiten scholen. Opvallend is de groene kleur met blijvende regels, en dat code rood de scholen niet noodzakelijk laat sluiten.

De topman van het katholiek onderwijs, Lieven Boeve, is alvast tevreden met de nieuwe barometer. “Het is een doorvertaling van de regels in de algemene samenleving, rekening houdend met de ervaringen in het onderwijs.” En die ervaringen hebben een extra kleur opgeleverd: in tegenstelling tot de coronabarometer voor de algemene samenleving heeft die voor het onderwijs ook een groene kleur. Goeie ventilatie en goeie handhygiëne blijven in principe altijd van kracht in scholen, ook als de pandemie wijkt. Een les die scholen zelf leerden na twee jaar pandemie, volgens Boeve.

De kleuren geel, oranje en rood schrijven voorts gelijkaardige maatregelen voor als de algemene barometer. Zo zijn mondmaskers aanbevolen vanaf code oranje, zoals dat ook buiten de school het geval is in binnenruimtes. De regels voor pakweg een schoolfeest zouden nooit veel mogen afwijken van een feest buiten het onderwijs. “Met die barometer willen we onze scholen meer vaste grond onder de voeten bieden”, zegt Boeve.

Dat betekent niet dat de scholen zelf niet meer kunnen beslissen, integendeel. Verschillende scholen zijn onlangs ongelijkmatig getroffen door corona, en krijgen nu ook figuurlijk speelruimte. Code rood –waarin het onderwijs nu zit – betekent níét dat scholen automatisch moeten sluiten. Er blijft bijvoorbeeld ruimte voor eventuele buitenactiviteiten. Maar als de organisatie in het gedrang komt, kan wel afstandsonderwijs ingevoerd worden. Boeve is voorts blij dat bezoek van kandidaat-leerlingen (en hun ouders) buiten de schooluren kan in code rood, een nood die schijnbaar bij nogal wat scholen leefde.

Overzicht

Ook het COV, de grootste vakbond van het basisonderwijs, is tevreden. Marianne Coopman: “De maatregelen zijn niet nieuw, maar ze staan nu samengevat en geven een duidelijk overzicht. De graad van de pandemie is bepalend wanneer geschakeld moet worden. Die onduidelijkheid blijft.”

De onderwijsbarometer biedt vooral een houvast bij de omschakeling naar een andere fase, en dat schakelen zal in de praktijk altijd gebeuren als het Overlegcomité daartoe voor de brede samenleving beslist, klinkt het bij het kabinet van minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA). (kbz, blg)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen