Karen Celis zei in "De afspraak" dat ze zelf niet op de hoogte was van de zaak.
foto VRT

Grensoverschrijdend gedrag op VUB: "Voortaan betere transparantie en communicatie"

De Vrije Brusselse Universiteit (VUB) heeft lessen getrokken uit een zaak van grensoverschrijdend gedrag: er zal voortaan beter en transparanter worden gecommuniceerd, zegt Karen Celis, professor en coördinator gelijkheidsbeleid aan de VUB: "De zaken die we nu al aan het voorbereiden zijn, moeten versneld doorgevoerd worden." 

Vorige week maakte de Vrije Brusselse Universiteit (VUB) bekend dat een van haar medewerkers ontslagen is na "verschillende meldingen van onder meer grensoverschrijdend gedrag". Het zou gaan om een professor archeologie en er is sprake van 23 verschillende meldingen. De dader zou seksuele toenadering gezocht hebben en slachtoffers die daar niet op ingingen, zouden kansen ontnomen zijn. 

Toch duurde het een hele poos - zowat een jaar - vooraleer de VUB de zaak wereldkundig maakte. Meer nog, er is sprake van een melding in 2010, waar toen uiteindelijk niets mee gebeurd zou zijn. Toen de zaak in 2020 na nieuwe rapporteringen opnieuw aan het rollen ging, leidde dat dan toch tot het ontslag van de man. Bij zijn ontslag volgde er geen mededeling.

Bekijk hieronder het gesprek in "De Afspraak" met Karen Celis, professor en coördinator gelijkheidsbeleid aan de VUB:

Videospeler inladen...

Karen Celis, professor gender en politiek en coördinator gelijkheidsbeleid aan de VUB, kijkt in eigen boezem en pleit voor meer transparantie.

Ze zegt dat ze zelf niets afwist van de zaak. "Ik heb het ook maar in de krant gelezen." Maar bij een eventuele volgende gelegenheid zal de universiteit wel degelijk voor een betere transparantie en communicatie zorgen, zegt ze, want er zijn conclusies getrokken. 

"Of ik dan wel op de hoogte gebracht zal worden? Dat zal een van de evidenties zijn vanaf nu. We zijn al volop bezig met lessen te trekken. Zaken die we al in de pipeline hadden, moeten we nu met grotere dringendheid doorvoeren, en zorgen voor een betere communicatie daarover." 

Over het feit dat de zaak al in 2010 werd aangekaart maar dat er niets mee gebeurde, zegt Celis: "Dat is toen op het niveau van de faculteit gebleven. Zij hebben dat proberen te regelen." 

Frustratie

In theorie kan de man toch nog elders aan de slag, en dat steekt bij de slachtoffers, zegt Celis. "Het is iets wat de slachtoffers zwaar op de maag ligt. Want dat was ook hun grote betrachting. Er moest recht geschieden naar hun persoon toe, maar een van de drijfveren was ook om ervoor te zorgen dat de man gestopt werd, en dat er geen toekomstige slachtoffers meer zouden vallen. Dat is nu hun grote frustratie, dat ze daar geen garantie over hebben." 

Toch zal het niet zo makkelijk zijn voor de dader om elders aan de bak te komen. "Zoiets gaat rond in het academisch milieu. Je hebt de praktijk van aanbevelingsbrieven. Als je iemand aanwerft voor een belangrijke positie, ga je toch eens even bellen met de vorige werkgever om te vragen hoe en wat." 

Meest gelezen