Foto Jan De Nul

Baggerbedrijf Jan De Nul laat nieuw reusachtig schip te water

Een nieuw schip van het Aalsterse maritiem dienstverleningsbedrijf Jan De Nul is voorgesteld op een scheepswerf in China. Het schip heet "Voltaire" en het dient om windmolenparken aan te leggen op zee. Het is een "Jack-Up installatieschip", dat wil zeggen dat het met palen op de zeebodem kan staan en zich uit het water kan hijsen.

Het nieuwe reusachtige schip van baggerbedrijf Jan De Nul is, onderpalen en kranen meegerekend, bijna 300 meter hoog. Om een idee te geven: de "Voltaire" is daarmee bijna even hoog als de Eiffeltoren. Momenteel ligt het schip nog op een scheepswerf in de Chinese haven Nantong. "Het is speciaal gemaakt om de nieuwste generatie windturbines te kunnen installeren", zegt Jan Van De Velde, hoofd van de nieuwbouwafdeling bij Jan De Nul. "Die turbines worden steeds groter en huidige schepen zijn niet meer in staat om zo'n turbines te installeren.

Dit is nu het grootste Jack-Up installatieschip ter wereld

Jan Van De Velde, hoofd van de nieuwbouwafdeling bij Jan De Nul

De "Voltaire" is een zogenaamd Jack-Up installatieschip. Het kan dus via "jacks" of palen van 130 meter lang de zeebodem bereiken en het schip uit het water hijsen. "Het dek is zo groot als een voetbalveld", gaat Van De Velde verder. "Als het schip op zijn poten staat, met de hijskraan omhoog, zal de "Voltaire" het grootste Jack-Up installatieschip ter wereld zijn."

Windmolenparken

Samen met een ander nieuw installatieschip, "Les Alizés", wil het baggerbedrijf met "Voltaire", in vergelijking met andere installatieschepen, vooral in dieper water kunnen werken én grotere hoogtes kunnen bereiken. "Met deze schepen beschikken we over het perfecte duo om het groeiende aantal windprojecten wereldwijd uit te voeren."

De eerste opdracht van de "Voltaire" is in Engeland. Daar zal het volgend jaar ingezet worden om een windmolenpark aan te leggen.

Meest gelezen