Viroloog Van Gucht optimistisch over coronacijfers: "Besmettingspiek bereikt, code oranje niet uitgesloten in februari"

Het is nog niet duidelijk zichtbaar in de weekgemiddelden, maar de dagcijfers liegen niet: we zijn over de piek heen in de omikronbesmettingen. Dat bevestigen viroloog Steven Van Gucht en datawetenschapper Bart Mesuere (UGent). De ziekenhuisopnames zullen nu ook dalen. Volgens Van Gucht is het daardoor niet uitgesloten dat we in februari naar code oranje kunnen overschakelen.

Dat omikron voor ongezien hoge besmettingscijfers zou zorgen, werd op voorhand voorspeld. De coronamodellen gaven begin januari 30.000 tot 125.000 besmettingen aan. Uiteindelijk viel het dagrecord op maandag 24 januari met 75.862 bevestigde besmettingen.

Maar de hoge vijfde golf heeft nu zijn piek bereikt. "Voor het weekgemiddelde zitten we ongeveer op hetzelfde niveau als een week geleden (bijna 48.000 per dag, red.). De dagcijfers daarentegen laten duidelijk een daling zien. Vorige week maandag hadden we 75.000 gerapporteerde besmettingen (op één dag tijd), terwijl het er op vrijdag nog 41.000 waren. De daling zou wel eens heel snel kunnen gaan", analyseert Mesuere.

Daling het grootst bij de 0- tot 29-jarigen

Datawetenschapper Bart Mesuere

De daling in aantal besmettingen is het grootst bij de jongere leeftijdscategorieën (0-29 jaar). Hoe komt dat? Mesuere: "Iedereen is bij wijze van spreken ziek geweest. Het virus heeft geen brandstof meer om zich verder te verspreiden. Als er niet genoeg mensen meer zijn die vatbaar zijn, dan sterft het virus langzaam uit." 

Toch blijft er nog veel virus circuleren, waarschuwt Van Gucht. "Wij onderschatten dat omdat het afhangt van het testbeleid. Zelftesten komen bijvoorbeeld niet in onze statistieken terecht. Maar gelukkig valt dat nog altijd relatief goed mee voor het aantal ziekenhuisopnames."

Dat is trouwens typisch voor deze omikrongolf, zegt Van Gucht. "We hebben nog nooit zoveel viruscirculatie gehad als in deze golf. Maar tegelijkertijd is de kans om in het ziekenhuis terecht te komen een stuk lager dan in de vorige golven. We komen uit een periode waarbij 5 tot 8 procent van de gekende besmettingen leidde tot een ziekenhuisopname, nu is dat minder dan 1 procent."

We hebben nog nooit zoveel viruscirculatie gehad, maar tegelijkertijd is de kans om in het ziekenhuis terecht te komen een stuk lager

Viroloog Steven Van Gucht

Ziekenhuisopnames bijna aan piek

En ook voor het aantal ziekenhuisopnames is er licht op komst in deze donkere winterdagen."De ziekenhuisopnames stijgen wel nog altijd, maar binnenkort zullen we ook daar een kentering zien", voorspelt Mesuere. "Bij de nieuwe opnames is de vertraging van de groei al een beetje zichtbaar. Vorige week hadden we een aantal dagen van meer dan 400 nieuwe opnames (op één dag tijd). We hadden stijgingen van 50 procent per week, nu zitten we op ongeveer 15 procent. "

Volgens Van Gucht zullen we over enkele dagen de piek in het aantal ziekenhuisopnames bereiken, al zegt hij ook dat dat niet betekent dat alles voorbij is. "Er zullen nog altijd nieuwe ziekenhuisopnames zijn of uitbraken in bijvoorbeeld woonzorgcentra. En ook het aantal overlijdens kunnen we jammer genoeg niet naar 0 herleiden."

Naar code oranje

Maar de viroloog heeft vooral ook goed nieuws. "De komende weken zullen we evolueren naar een beheersbaar niveau en dan kunnen we misschien schakelen naar code oranje (in de coronabarometer, red.) en kunnen versoepelingen worden doorgevoerd. Dat dat kan in de loop van februari, is niet uitgesloten."

Van Gucht is bovendien optimistisch over de periode daarna. "Ik denk dat de immuniteit in het algemeen verbeterd is. Mensen hebben de booster gehad of zijn besmet geweest. Er duiken ook geen nieuwe varianten op die ons zorgen baren, en de lente komt eraan."

"Wat het komende najaar en de winter brengt, is wel nog afwachten", besluit hij.

Meest gelezen