Vader van de discobar Joe Berluck (91) overleden

In Genk is Jozef Stultjens, beter gekend als Joe Berluck, overleden. Berluck werd bekend als de discjockey met de zwoele stem en hij bedacht ook zelf de discobar. Hij werd 91 jaar oud.

Joe Berluck - de Ber kwam van zijn vrouw Bertje, de Luck van zoon Luc - begon al in 1965 in de legendarische Texas Bar in Waterschei (Genk), met platen te draaien. "De zaak was te klein voor orkesten", vertelde hij er zelf over. "Maar het was er te groot voor een jukebox. Op stap met vrienden in Antwerpen zag ik een draaitafel op cafĆ© en toen dacht ik, als ik nu eens 2 platendraaiers nam en dan de muziek kan mixen?" Hij ging met dat idee naar een ingenieur en dat betekende de geboorte van de eerste discobar. Met zijn zwoele stem praatte hij de plaatjes aan elkaar en had er veel succes mee.Ā In 1971 verwoestte een brand de Texas Bar en ging ook zijn platencollectie in de vlammen op.Ā 

(lees verder onder de foto)

Erotic voice

Maar zijn carriĆØre breidde verder uit. De mensen van Radio Luxemburg waren helemaal onder indruk van zijn stem. Hij mocht er gaan presenteren. Onder de naam 'The Erotic Voice of Joe Berluck' nam hij ook verschillende platen op. Echt zingen kon hij niet, maar hij praatte zwoel over de muziek heen. In het nummer "Ik ben een discjockey", vertelde hij over zijn job als DJ. "Iedere avond draai ik platen, voor jou. Voor alle mensen met een avondje uit. Alle genres breng ik."

Berluck bleef lang actief. Hij wist als geen ander de sfeer uit de jaren '60, '70 en '80 te brengen. In 2011 stond hij nog op het podium van Genk on Stage, tot september vorig jaar presenteerde hij nog bij twee lokale radio's. Joe Berluck werd 91 jaar.

Bekijk hier een stukje met Joe Berluck uit Belpop Bonanza uit 2017

Videospeler inladen...

De Genkse muziekkenner Albert Claesen was bevriend met Joe Berluck. Ook hij schetst het belang van Joe als grondlegger van de Discobar. Hij haalde vandaag samen met reporter Katrien van Radio 2 Limburg herinneringen op aan een lange en uiterst boeiende muzikale loopbaan.

Meest gelezen