Direct naar artikelinhoud
Belangrijk nieuwsTaxshift

Tot 100 euro minder belastingen per jaar: dit betekent de mini-taxshift van de federale regering voor u

Tot 100 euro minder belastingen per jaar: dit betekent de mini-taxshift van de federale regering voor u
Beeld Timon Vader

De topministers van de federale regering hebben afgelopen nacht een compromis gevonden over een compensatie voor de hoge energieprijzen, maar ook over een mini-taxshift. We zetten op een rij wat die taxshift voor u betekent.

Naast de maatregelen om de hoge energiefactuur de compenseren, werden nog een aantal andere maatregelen genomen om de koopkracht te verhogen. 

• Zo komt er een verhoging van de minimumlonen. Die gaan (ook door de indexering) van 1.699 naar 1.800 euro.

• Door de afschaffing van de bijzondere bijdrage voor de sociale zekerheid, zullen werknemers die tot 3.500 bruto per maand verdienen 100 euro per jaar minder moeten bijdragen. 

• Bovendien zullen meer werknemers recht hebben op een werkbonus op jaarbasis. De bovengrens voor wie recht heeft op deze werkbonus wordt immers opgetrokken tot een bruto maandloon van 2.841 euro. “Dit betekent netto 153 euro extra koopkracht (op een jaar, red.)”, aldus vicepremier Frank Vandenbroucke (Vooruit) tijdens de persconferentie.

Lees ook

Federaal energieakkoord bespaart gemiddeld gezin 165 euro: zo zult u de maatregelen (niet) voelen

Hoofdredacteur Bart Eeckhout: ‘Het energieakkoord is een typisch compromis met de nadelen van een compromis: het werkt maar half’

Diep in de nacht

Deze maatregelen zullen worden gecompenseerd door het invoeren van een inschepingstaks voor zowel commerciële als zakelijke vluchten. Ook de accijnzen op tabak worden verhoogd. 

De onderhandelingen duurden tot diep in de nacht voort. Rond half drie ‘s nachts kwam het verlossende nieuws dat er een akkoord werd gesloten. Alle maatregelen samen van het nieuwe akkoord kosten meer dan 1 miljard euro.

Correctie: in een eerdere versie van dit artikel stond een verkeerd bedrag bij de belastingvermindering. Het gaat om 100 euro per jaar. Onze excuses.