Levenslang voor IS-messentrekker in Londen

Een 30-jarige man die eind vorig jaar een aantal mensen met een mes aanviel in de Londense metro heeft van de rechter levenslang gekregen. De rechter erkent dat de dader psychisch gestoord was, maar vond toch ook dat zijn daden beïnvloed waren door de oorlog in Syrië.

Muhiddin Mire had willekeurig mensen met een mes aangevallen in het metrostation Leytonstone, in het noordoosten van de Britse hoofdstad Londen. Hij had ook een 56-jarige man proberen te onthoofden met zijn mes.

De dader had geroepen dat hij bloed zou vergieten voor zijn Syrische broeders. Een voorbijganger had met zijn smartphone beelden gemaakt, maar de aanval was ook gefilmd door de bewakingscamera's in het metrostation.

"Omdat moslims in Syrië werden gebombardeerd, wilde de beklaagde burgers hier aanvallen", oordeelt de rechter. "Het was de bedoeling het publiek angst aan te jagen." Nog volgens de rechter heeft de dader een onschuldige burger proberen te doden. De aanklager wees erop dat de dader drie dagen nadat het Britse parlement de verlenging van de militaire operatie in Syrië had goedgekeurd, toesloeg.

Meest gelezen