Leveranciers twijfelen aan haalbaarheid van btw-verlaging tegen maart: “Zeer, zeer, zeer moeilijk”

Themabeeld ©  Jimmy Kets

Het wordt “zeer, zeer, zeer moeilijk” voor de energieleveranciers om tegen maart een btw-verlaging op elektriciteit toe te passen. Dat zegt Febeg, de federatie van energiebedrijven. “We hebben twee maanden nodig om de btw-verlaging door te voeren”, aldus een woordvoerder.

jvh
Bron: BELGA

De federale regering bereikte dinsdag een akkoord over een verlaging van de btw op elektriciteit van 21 naar 6 procent. Die maatregel moet ingaan vanaf maart en geldt voor vier maanden. Maar de leveranciers twijfelen aan de haalbaarheid daarvan. Het gaat om een extreem complexe operatie, zegt Febeg in een persbericht.

De facturen van bijna vijf miljoen klanten moeten worden aangepast, net als alle communicatie met klanten en autoriteiten (“prijzen, promoties, websites, prijsvergelijkingssites, voorschot- en eindfacturen, contracten, betalingen aan autoriteiten, enzovoort”). En de leveranciers moeten volgens de federatie tientallen interne processen wijzigen en testen.

De leveranciers zullen hun best doen om alles zo snel mogelijk te implementeren, maar “zij kunnen zich er momenteel niet toe verbinden alles tegen 1 maart klaar te hebben”, aldus de federatie. “Het tijdschema voor de uitvoering blijft te kort.” Topman Marc Van den Bosch vraagt snel overleg “om de beslissingen van de regering op een technisch en juridisch sluitende manier te kunnen uitvoeren.”

Febeg had voor de politieke beslissingen al laten weten dat er twee maanden nodig waren om dergelijke beslissingen uit te voeren. De federatie wijst erop dat bij een eerdere btw-verlaging, ten tijde van de regering-Di Rupo, “een uitstel van drie maanden noodzakelijk én toegestaan was”.

De implementatie van de maatregelen komt ook nog eens bovenop het vele extra werk dat de sector nu al heeft, onder meer met recente faillissementen van energieleveranciers en de bijbehorende overdracht van klanten, klinkt het nog.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen