Foto De Logi & Hoorne

Archeologen vinden Romeins figuurtje uit 1e tot 3e eeuw in Drongen bij Gent: "Zeldzame vondst"

Tijdens opgravingen in Drongen hebben archeologen een Romeins figuurtje gevonden. Het bronzen figuurtje dateert uit de 1e tot 3e eeuw na Christus. "Dit is echt een topvondst", klinkt het bij archeoloog Johan Hoorne. "Zulke figuurtjes worden zelden gevonden in Vlaanderen."

Archeologen zijn bij opgravingen in Drongen op een bijzonder object gestoten. Ze vonden er een bronzen plaat met de vorm van een menselijk figuur. "Het is amper 3 centimeter groot en 5 millimeter dik, maar toch heel uniek. Je kan er het silhouet van een mannetje in herkennen", zegt archeoloog Johan Hoorne. "Het stamt uit de Romeinse tijd, mogelijk al uit de 1e eeuw na Christus."

"Het object is nog niet veel aangetroffen op andere sites in Vlaanderen", vertelt Hoorne. "Ze komen dus wel voor, maar we hebben voorlopig nog maar weinig parallellen getraceerd. We moeten dat zeker nog verder onderzoeken, maar zowel mijn collega's als ikzelf hebben zoiets nog nooit gezien."

(bekijk een 3D-voorstelling van het beeldje in het filmpje hieronder)

Het beeldje heeft mogelijk een religieuze betekenis

Archeoloog Johan Hoorne

"De functie van het figuurtje is nog niet helemaal duidelijk", gaat de archeoloog verder. "Het werd mogelijk gebruikt als inlegwerk bij houten kisten of wie weet zelfs als een soort versiering voor een houten instrument. Maar er zijn nog onderzoekpistes, want het beeldje kan ook afkomstig zijn van een heiligdom of een militaire site. Dan heeft het wellicht een religieuze betekenis."

Romeinse site

De archeologen vonden het object tijdens opgravingen naar een oude Romeinse site. "Daarbij vonden we ook al Romeinse dakpannen en restanten van natuursteen en aardewerk. Die vondsten zijn minder opmerkelijk, maar tonen ons uit welke periode het object komt."

Waarvoor de site precies gebruikt werd, wordt nog onderzocht. "We zijn wel zeker dat het geen plek was waar simpele boeren leefden", zegt Hoorne. "Wellicht was daar zelfs een oud Romeins haventje, maar er kon ook even goed een oude Romeinse villa gestaan hebben. We analyseren nu alleszins alle vondsten en hopen binnen de 2 jaar meer te weten."

Meest gelezen