© Thomas Michiels/bePress Photo Agency/bppa

Politie: “Ontsnapte gevangene kan gevaarlijk zijn”

Politie en parket hebben een opsporingsbericht verspreid waarin iedereen gevraagd wordt om mee uit te kijken naar de ontsnapte gevangene Mustapha Iken (30). Wie hem ziet of weet waar hij zich verstopt, wordt wel gevraagd om zelfs niets te ondernemen omdat hij gevaarlijk kan zijn.

tg

Mustapha Iken ontsnapte zondag uit de gevangenis van Lantin met de hulp van drie kompanen. De man van Marokkaanse origine is ongeveer 1m70 groot en atletisch gebouwd. Hij heeft zwarte haren en bruine ogen. Hij kan gevaarlijk zijn, klinkt het.

Iken zat onder meer een straf van tien jaar effectief uit wegens gewapende bankovervallen. Samen met andere bendeleden beroofde hij in 2007 verschillende bankkantoren in Oupeye, Herstal en Dalhem. Iken werd aanzien als de leider van de bende, die altijd zwaar gewapend toesloeg. In een appartement dat ze huurden vond de politie onder meer een M16-machinegeweer, kogelvrije vesten, pistolen,...

Enkelband doorgeknipt

Toen Iken in december 2007 werd gearresteerd was hij officieel “voortvluchtig”. Een jaar eerder had hij - na een vorige veroordeling - zijn enkelband doorgeknipt en was hij op de loop gegaan. Terwijl de politie hem terug probeerde te vinden, bouwde hij rustig aan zijn reputatie als een van de belangrijkste bankovervallers van de streek.

Vluchtgevaarlijk

Ook nadien toonde hij zich nog als vluchtgevaarlijk. De dag na kerstmis 2008 maakten onbekenden een gat in de omheining van de gevangenis. Ze plaatsten twee ladders tegen de muur en takelden materiaal omhoog om de tralies van een cel door te zagen. De betrokken gedetineerde was Mustapha Iken. Oplettende bewakers konden op tijd ingrijpen om de ontsnapping te voorkomen. Net zoals ze een maand eerder ook hadden kunnen voorkomen dat de vaste kompaan van Iken op bijna dezelfde manier ontsnapte.

De mislukte ontsnappingspoging kwam Iken in december 2013 op twee extra jaren cel te staan, wegens het aanbrengen van vernielingen aan de gevangenis. Hij moest nog minstens tot 2020 vastzitten, maar keek nog aan tegen een zoveelste bijkomende veroordeling.

Indien u weet waar Mustapha Iken zich bevindt of indien u informatie heeft, vraagt de politie, gelieve dan de onderzoekers te willen contacteren op het gratis telefoonnummer 0800 30 300. Discretie wordt verzekerd.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer