Direct naar artikelinhoud
Belangrijk nieuwsEconomie

In april verwachte overschrijding spilindex toch onzeker, Planbureau hield geen rekening met nieuwe energiemaatregelen

In april verwachte overschrijding spilindex toch onzeker, Planbureau hield geen rekening met nieuwe energiemaatregelen
Beeld Shutterstock

Het federaal Planbureau verwachtte dat ook in april de spilindex zou worden overschreden, en dus de uitkeringen en ambtenarenweddes opnieuw omhoog zouden gaan. Maar het Planbureau heeft geen rekening gehouden met de energiemaatregelen die de federale regering dinsdag aankondigde. Dat de spilindex in april overschreden wordt, is dus niet meer zeker.

en

Door de torenhoge inflatie verwachtte het federaal Planbureau dat ook in april de spilindex zou worden overschreden.  De voornaamste oorzaak zijn de hoge energieprijzen. Maar ook de prijzen van voeding, wagens of verzekeringen stijgen sterk, aldus het Planbureau.

Daardoor zouden de sociale uitkeringen en de lonen van het overheidspersoneel voor de vierde keer in amper negen maanden tijd verhoogd worden. De laatste overschrijding van de spilindex dateert van december 2021. Daarvoor was dat augustus. Maar ook deze maand februari wordt een overschrijding verwacht. Bij een overschrijding gaan de lonen van het overheidspersoneel en de sociale uitkeringen met 2 procent omhoog.

Lees ook

Met dit koopkrachtakkoord wint Vivaldi geen schoonheidsprijs. Maar wel een beetje ademruimte

Wat verandert het federaal energieakkoord voor uw energiefactuur? En wat levert het op? Vijf vragen en antwoorden

Maar het Planbureau wijst er nu op dat de nieuwe vooruitzichten nog geen rekening houden met de energiemaatregelen die de federale regering dinsdag aankondigde. Door die maatregelen, zoals een btw-verlaging op elektriciteit, zal de inflatie de komende maanden mogelijk een beetje lager zijn dan verwacht. Of de in april verwachte overschrijding van de spilindex daardoor nog naar later verschuift, moet nog blijken.

“Op donderdag 17 februari wordt een update van de inflatievooruitzichten gepubliceerd waarin rekening zal gehouden worden met die maatregelen”, aldus het Planbureau in een mededeling.