Viroloog Piet Maes.
Volledig scherm
PREMIUM
Viroloog Piet Maes. © Vincent Duterne / Photonews

INTERVIEW. Viroloog Piet Maes: “Omikron blijkt een drieling, en één broertje is veel besmettelijker”

In Denemarken stijgt het aantal coronabesmettingen opnieuw pijlsnel. Grote boosdoener is BA.2, het broertje — of zusje zo u wil — van de bekendere versie van de omikronvariant. Kan BA.2 ook bij ons de dienst gaan uitmaken? Is deze subvariant dan nóg besmettelijker? Werken de vaccins er wel tegen?  Viroloog Piet Maes (KU Leuven) vertelt wat we al zeker weten over BA.2 en wat niet. “Met omikron hebben we geluk gehad, maar niets zegt dat dit in de toekomst ook zo zal zijn.”

31 reacties

  • patrick feyen

    2 jaar geleden
    Nog ene die bekend wil worden? Hoe dikwijls gaan we een booster laten zetten? Alle weken? Doe zoals Zweden, niet slechter dan alle andere landen en niks platgelegd.
  • Jacques-Philippe Leclerc

    2 jaar geleden
    Jean Francot; "Komt er een variant op de proppen, die véél besmettelijker is?" Virussen leven niet, het is een eiwit (protein), antibiotica werkt gewoon niet. Ze hebben een gastheer nodig om te overleven, zoals de cellen in je lichaam. Zodra een virus je lichaam binnenkomt, vermenigvuldigt het zich en verspreidt het zich. Hoe meer een virus circuleert in een populatie van gevacineerde mensen, hoe meer het kan/zal veranderen. Alle virussen muteren, maar niet altijd in hetzelfde tempo.
  • Jean Francot

    2 jaar geleden
    Elke keer het beter gaat komt er een variant op de proppen die véél besmettelijker is. Dus vaccineren maar weer, 3e, 4e, 5e vaccin ? Ik vraag me af, waar komen die varianten steeds vandaan ? En waarom wachten die steeds eerst tot het beter gaat voor ze op de proppen komen ?
  • Gerard Braeckmans

    2 jaar geleden
    Aan diegenen die het weeral hysterye noemen: wacht maar tot er een variant ontstaat die er met de zeis doorgaat.
  • Bart Verwegen

    2 jaar geleden
    Hysterie? Blijkbaar willen de mensen in mooie sprookjes met een happy end geloven, maar je moet de realiteit onder ogen blijven zien. Die is niet altijd negatief, maar je moet die nemen zoals ze is.