© Jantina Talsma

Rijzende ster in Nederland stoot nu in Vlaanderen Stromae van de nummer 1,  met liedje over ex-lief: wie is MEAU (21)?

MEAU: onthoud de artiestennaam van de Nederlandse zangeres Meau Hewitt (21). Met haar breekbare nummer "Dat heb jij gedaan" staat ze zowel in Nederland als Vlaanderen op nummer 1 in de hitlijsten - in Vlaanderen stootte ze niemand minder dan Stromae van de nummer 1 in de hitparade. Het lied over een toxische relatie raakt meer dan één gevoelige snaar, en katapulteert MEAU als beginnende artieste de muziekwereld in. 

1) Geschoolde "kindster" met veel ervaring

Meau Hewitt is afkomstig uit de kleine Nederlandse stad Weesp, en heeft deels Surinaamse roots. Haar opa is professioneel muzikant geweest, dus muziek zit MEAU in de genen. Op haar 21e is ze al meer dan de helft van haar leven muzikaal actief.  Als singer-songwriter schrijft en maakt MEAU haar muziek zelf, en ze is ook haar eigen producer. Ze maakt liedjes in het Nederlands, om zich zo goed mogelijk uit te drukken, naar het voorbeeld van zangeres Eefje de Visser. 

Na zang- en pianolessen zet MEAU haar eerste stappen op het podium tussen haar 8e en 11e bij "Kinderen voor kinderen", het kinderkoor van de Nederlandse omroep BNNVARA. Het koor brengt kinderliedjes uit, en maakt elk jaar een grote televisieshow: de ideale leerschool voor jong muzikaal talent. Al beseft MEAU dat zelf niet: ze wil zo veel mogelijk zingen, aan beroemd worden denkt ze niet.

Een jonge MEAU zingt in "Jongensmeid" van "Kinderen voor kinderen" de solostem:

Daarna versiert ze een plek in achtergrondkoren van televisieprogramma's als "The voice of Holland". Naar aanleiding van de recente commotie rond het programma, door een reportage over seksueel grensoverschrijdend gedrag achter de schermen, heeft MEAU gezegd dat zij hier nooit iets van heeft gemerkt. 

Op het CV van MEAU staan ook twee muzikale opleidingen: aan het conservatorium van Amsterdam, en de Herman Brood Academie in Utrecht, waar ze in 2021 afstudeerde. Niet veel later brengt ze haar eerste debuut-EP "Kalmte" uit, met daarop 6 liedjes.

2) Toevallige hit met liedje als therapie voor zichzelf

"Dat klote gevoel dat toen is ontstaan, dat gaat nooit meer weg, en dat heb jij gedaan", "Ik zou een moord doen zodat ik je woorden vergat": de tekst van MEAU's doorbraaknummer "Dat heb jij gedaan" liegt er niet om. Ze schrijft een destructieve relatie letterlijk van zich af, in kwetsbare bewoordingen die ze binnen het uur op papier had staan.

Dat levert haar miljoenen Spotify-streams op, én de hoogste plek in de hitparade, zowel in Nederland (al 5 weken, red.) als bij ons in Vlaanderen, want afgelopen week verdreef ze niemand minder dan Stromae van de nummer 1. Kanttekening: "Dat heb jij gedaan" staat 8 weken in de hitlijst, en maakte een gestage opmars, "L'enfer" van Stromae is nog maar 3 weken uit.

"Dat heb jij gedaan" werd tijdens De Warmste Week massaal aangevraagd via DWW Radio. Bekijk hier de liveversie van MEAU tijdens de slotshow:

Videospeler inladen...

Nochtans was "Dat heb jij gedaan" eigenlijk niet voor de buitenwereld bedoeld. MEAU wilde na een gesprek met een vriendin vooral haar gebroken relatie van zich af schrijven. Een songtekst als therapie voor zichzelf, want zelfs haar ouders wisten niet wat ze precies had meegemaakt. Pas een week voor "Dat heb jij gedaan" zou uitkomen, liet MEAU hen het lied horen. Ze vreesde ook voor de reactie van het bewuste ex-lief, maar die kwam er niet.

Wat ze in die destructieve relatie precies heeft meegemaakt, houdt de zangeres liever voor zichzelf. Maar dat het een "af-en-aan-gebeuren" is geweest, en dat dit een grote mentale impact heeft gehad op haar, vertelt ze wel aan de Nederlandse pers. En ook dat ze nu gelukkig is met een nieuw lief, over wie ze trouwens ook een nummer gaat schrijven.

Ik had er eerst moeite mee om mijn eigen nummer te horen, maar fantastisch dat mijn liedje zo veel mensen steun geeft.

"Net omdat het zo'n persoonlijk nummer is, had ik nooit gedacht dat het zo veel succes zou hebben, of dat mensen zichzelf erin zouden herkennen. Ik had er eerst moeite mee om het te horen op de radio. Maar het is geweldig dat mijn liedje zo veel mensen steun geeft. En dat zo'n beladen onderwerp nu zo veel aandacht krijgt", zegt ze. "Het is ongelofelijk hoeveel mensen te maken krijgen met een toxische relatie. Ik krijg er via sociale media dagelijks tientallen berichten over."

In een interview tijdens De Warmste Week vertelt MEAU over het plotse succes van "Dat heb jij gedaan", en wat het nummer voor haar betekent:

Videospeler inladen...

3) Belgische muzikale vriendin

MEAU is naar aanleiding van de "Week van de Belgische muziek" te gast bij MNM samen met de Belgische zangeres Pommelien Thijs (20), ook bekend van de serie #LikeMe. En dat is geen toeval, want beide zangeressen kennen elkaar goed, en dat dankzij ... TikTok. 

Thijs postte daar een filmpje, waar ze een extra strofe zingt bij "Dat heb jij gedaan". Sindsdien houden de jonge zangeressen contact, en zaten ze al samen in de studio. "We hebben samen iets leuks gemaakt", zegt Thijs in "De grote Peter Van de Veire ochtendshow" op MNM. "Wie weet gaan we dat ook uitbrengen." Meer willen ze er nog niet over zeggen. 

Bekijk hier het gesprek met MEAU en Pommelien Thijs in "De grote Peter Van de Veire ochtendshow":

Videospeler inladen...

4) Grote doorbraak dankzij één telefoontje

"Een droom die uitkomt": zo noemt MEAU haar grote doorbraak van de voorbije maanden in Nederland en Vlaanderen. "Het gaat allemaal zo snel, dat ik geen tijd heb om erbij stil te staan, maar het geeft me superveel energie." 

Een greep uit MEAU's plannen voor 2022: een uitgebreide theatertournee door Vlaanderen en Nederland in het najaar (met steeds meer speeldata), na een festivalzomer - met onder meer Pinkpop - en het voorprogramma van het Nederlandse duo Suzan & Freek, in de Ziggo Dome (zeg maar: het Nederlandse Sportpaleis). Begin juni staat MEAU in ons land in een uitverkochte AB, voor haar eerste Belgische concert.

En dan te bedenken dat het allemaal is begonnen met één bijzonder moedig telefoontje naar radiozender 3FM. MEAU belde om haar eigen muziek te promoten, zonder te beseffen dat ze live op de radio was. Zo veel durf charmeerde Nederland, en het duurde niet lang voor andere radiozenders haar muziek draaien, ook in ons land. En zo gaat de bal voor MEAU steeds harder aan het rollen.

Meest gelezen