Aantal besmettingen daalt, ziekenhuisopnames nemen nog toe

 ©  BELGA

Het aantal besmettingen met het coronavirus heeft een daling ingezet. Het aantal ziekenhuisopnames en de bezetting op de diensten intensieve zorg stijgt wel nog steeds, zo blijkt woensdagochtend uit voorlopige cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano.

mdm

Van 23 tot 29 januari werden per dag gemiddeld 46.481 besmettingen met het virus geregistreerd. Dat is een daling met 6 procent in vergelijking met de vorige zevendaagse periode. In 99 procent van de gevallen gaat het om een infectie met de omikronvariant. In die periode werden per dag gemiddeld meer dan 112.000 tests afgenomen. De positiviteitsratio bedroeg 45,5 procent.

‘Als de cijfers op deze manier blijven evolueren, zijn ze midden februari mogelijk laag genoeg om te schakelen naar code oranje van de barometer’, zei viroloog Steven Van Gucht dinsdag nog.

Het aantal ziekenhuisopnames stijgt wel nog. Van 26 tot 1 februari werden dagelijks gemiddeld 364,4 patiënten met een besmetting opgenomen. Dat is een stijging met 10 procent in vergelijking met de vorige zevendaagse periode. In totaal verblijven op dit moment 4.156 coronapatiënten in de ziekenhuizen. Op de afdelingen intensieve zorg liggen 419 patiënten.

Ook het aantal overlijdens neemt nog altijd toe. In de periode van 23 tot 29 januari stierven dagelijks gemiddeld 27 mensen, een toename met 3 procent in vergelijking met de voorgaande referentieperiode. De pandemie kostte al 29.083 mensenlevens in ons land.

Het reproductiegetal bedraagt 1,06. Bij een cijfer hoger dan 1 neemt de epidemie in kracht toe.