Coronablog - Nog geen beslissing over boosterprik voor tieners:  "Jongeren die vroeg prik kregen, nu gestraft" 

De ministers van Volksgezondheid van ons land hebben nog geen beslissing genomen over het beschikbaar maken van een boostervaccin voor jongeren van 12 tot 18 jaar. Na overleg blijkt dat ze een extra advies willen inwinnen. Het aantal besmettingen met het coronavirus heeft intussen een daling ingezet. Het aantal ziekenhuisopnames en de bezetting op de diensten intensieve zorg stijgt wel nog steeds, zo blijkt uit voorlopige cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano. Lees alle updates in onze coronablog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Bovenaan onze coronablog pinnen we de belangrijkste berichten vast. Daaronder vind je de meest recente updates.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Nog geen beslissing over boosterprik voor tieners

De verschillende ministers van Volksgezondheid in ons land hebben nog geen beslissing genomen over het beschikbaar maken van een boosterprik voor adolescenten. Dat blijkt na een digitaal overleg dat ruim twee uur heeft geduurd.

In verschillende andere landen worden tieners wel al geboosterd en voor jongeren die op reis willen gaan of familie in het buitenland willen bezoeken, kan het wel eens problemen opleveren dat in ons land nog geen herhalingsprik voor hen mogelijk is.

De Hoge Gezondheidsraad wilde vorige week nog geen advies geven over het aanbieden van een herhalingsprik aan 12- tot 17-jarigen, omdat er nog geen voldoende wetenschappelijke gegevens zijn over een booster bij tieners. De Gezondheidsraad wil wachten op een beslissing van het Europees Geneesmiddelenbureau.

Tegelijk gaf de Raad mee dat de Taskforce Vaccinatie en het Federaal geneesmiddelenagentschap in ons land wel zouden kunnen adviseren om de boosterprik toch beschikbaar te maken voor tieners. Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) zou de booster inderdaad wel willen kunnen aanbieden, zodanig dat tieners een herhalingsprik zouden kunnen krijgen op basis van een geïnformeerde toestemming.  

De verschillende ministers hadden daarover vanmorgen ruim twee uur lang digitaal overleg, op basis van een analyse van de Taskforce. Maar er is dus nog geen beslissing. De ministers vragen nu een extra advies, tegen vrijdag, aan de commissie Patiëntenrechten. Dat advies moet een stevigere juridische basis geven.

De nieuwe coronacijfers: vijfde golf lijkt over de piek heen

Het gemiddeld aantal coronabesmetting is afgelopen week gedaald met 6 procent. De vijfde coronagolf lijkt over de piek heen. De andere coronacijfers blijven echter wel nog toenemen. Er worden nog steeds meer dan 4.000 coronapatiënten in onze ziekenhuizen verzorgd, 419 liggen op intensieve. Bekijk de meest recente cijfers en grafieken.

Zweden schrapt alle coronabeperkingen

In navolging van buurlanden Denemarken en Noorwegen schrapt Zweden bijna alle coronamaatregelen, melden Zweedse media woensdag. 

De regering zal donderdag bekendmaken dat de beperkingen op 9 februari vervallen omdat de situatie in de zorg stabiel is. Ook blijkt de omikronvariant van het coronavirus milder dan eerdere varianten. Bovendien zijn inmiddels voldoende mensen gevaccineerd.

De Denen kennen sinds dinsdag helemaal geen beperkingen meer, behalve voor internationale reizen. Denemarken was het eerste land van de Europese Unie dat zo'n verregaande stap nam. Bij de Noren kwam een einde aan een gedeeltelijke lockdown. Veel andere landen in Europa laten inmiddels ook de teugels vieren.

Minder antibiotica voorgeschreven tijdens eerste jaar van coronapandemie

Tijdens het eerste jaar van de coronapandemie zijn minder antibiotica voorgeschreven. Dat concluderen onderzoekers van de Universiteit Antwerpen uit anonieme patiëntgegevens van huisartsenwachtposten. “Corona blijkt een positief effect te hebben op het aantal antibioticavoorschriften”, zegt dokter Stefan Morreel. “We zagen een duidelijke afname, met zo’n 57 procent.” Vooral tijdens telefonische raadplegingen schreven huisartsen minder snel antibiotica voor, maar ook tijdens consultaties in de praktijk was er een terugval. Voor amoxicilline, een vaak voorgeschreven antibioticum voor luchtweginfecties, was er zelfs een daling met 65 procent.

De coronamaatregelen om de circulatie van virussen te verminderen, doen ons ook minder snel grijpen naar antibiotica (die overigens alleen helpen tegen bacteriën). "Regelmatig je handen wassen, papieren wegwerpzakdoekjes gebruiken als je hoest, thuisblijven als je ziek bent : het zijn goede gewoonten die het antibioticagebruik ook op langere termijn kunnen verminderen, als ze ingeburgerd blijven”, vertelt dokter Morreel. “En zo kunnen we ook de resistentie van antibiotica tegen bacteriën terugdringen, en blijven patiënten geholpen die antibiotica écht nodig hebben.”

Kazou: "We geven krokusvakantie nog alle kansen, maar het wordt krap"

Kazou, de jongerenwerking van de Christelijke Mutualiteit, zegt dat het heel krap wordt, nu de beslissing om jongeren een boosterprik te geven is uitgesteld. "We geven de krokusvakantie vanuit Kazou nog alle kansen, maar het moet ook haalbaar zijn. Door het opschuiven van de beslissing kunnen wij zowel aan de jongeren als aan onze buitenlandse partners geen duidelijkheid bieden."

"Deze krokusvakantie gaan er met ons 3.200 jongeren in totaal mee op skiën. Dat zijn er 1.700 in Oostenrijk, 300 in Italië en 200 in Duitsland. Het probleem met die drie landen is, dat die hebben gezegd dat je niet langer dan zes maanden geleden gevaccineerd mag zijn, in plaats van negen. In Oostenrijk is die termijn nu verlengd naar zeven maanden. Dat is al een heel groot verschil, maar nog niet voor iedereen een oplossing."

Jongerentravel: "Jongeren die vroeg hun vaccin gaan halen zijn, worden nu gestraft"

Het reisbureau Jongerentravel is teleurgesteld dat de beslissing om jongeren van 12 tot 18 een boosterprik te geven op zich laat wachten. "Dat is vooral heel spijtig voor een deel van de jongeren", zegt Katrien Corens van Jongerentravel. 

"Dankzij de versoepelingen van Oostenrijk kunnen heel veel jongeren weldegelijk een normale skireis hebben. Maar er is een groep die te vroeg is gevaccineerd, namelijk in de maand juli. Zij kunnen wel vertrekken naar Oostenrijk, maar moeten daar om de twee dagen een PCR-test afleggen. We straffen dus jongeren die wel tijdig hun prikken zijn gaan halen."

Corens snapt niet dat het zo'n moeilijke beslissing is om een vrijwillige boosterprik mogelijk te maken. "In andere landen gebeurt het al. Wij begripen niet waarom dat dan in België niet kan."

Het stoort haar ook enorm dat er nog altijd geen globale Europese aanpak is. "We worden daar heel moe en moedeloos van. Nu kan elk land elke dag beslissen om de maatregelen te veranderen." Ze wijst er ook op dat het niet eenvoudig is om altijd de meest recente informatie te hebben. "Je zit soms echt met de schrik als je mensen laat vertrekken op vakantie. Hebben wij nu de juiste informatie gecommuniceerd?"

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Zuid-Afrika ontcijfert de code van het Moderna-vaccin tegen corona

Een Zuid-Afrikaans biotechnologiebedrijf is erin geslaagd om de formule van het Moderna-coronavaccin te ontcijferen. Dat is een belangrijke eerste stap om een goedkoop coronavaccin in Afrika zelf te produceren, om zo de kloof met rijke westerse landen te verkleinen.

Vlaams Nationaal Zangfeest voor derde jaar op rij uitgesteld

Het Vlaams Nationaal Zangfeest zal ook dit jaar niet kunnen doorgaan vanwege de coronacrisis. Dat heeft de organisatie bekendgemaakt. De 83e editie, die oorspronkelijk in 2020 had moeten plaatsvinden, staat nu gepland voor zondag 19 maart 2023 in de Antwerpse Lotto Arena.

Het Vlaams Nationaal Zangfeest is een evenement van het Algemeen Nederlands Zangverbond waar traditioneel tal van prominenten van de Vlaamse beweging present tekenen. De voorzitter van het ANZ houdt er telkens een toespraak over de actuele bezorgdheden van het Vlaams-nationalisme en het publiek kan er zowel genieten van optredens als van samenzangmomenten.

"Helaas houdt het virus reeds twee jaar de wereld in de greep", klinkt het bij het ANZ. "De draagwijdte van maatregelen raakt ons persoonlijk en heeft ons sociaal en professioneel leven vaak begrensd. Ook het zangfeest ontsnapte hier de voorbije twee jaar niet aan. Gezien de huidige beperkingen bij het repeteren, organiseren en beleven van het zangfeest, heeft het ANZ beslist de 83e editie te verplaatsen naar 19 maart 2023."

De toespraak van ANZ-voorzitter Bart Fierens zal op 20 maart 2022 wel worden verspreid via verschillende sociale mediakanalen, klinkt het.

Maandelijkse peiling Voka: Corona-afwezigheden op werkvloer pieken

Het aantal corona-afwezigen op de werkvloer door isolatie of quarantaine bedraagt gemiddeld 8 procent, waar dat in januari nog 6 procent was. Dat blijkt uit een enquête van Voka, het Vlaams netwerk van Ondernemingen, bij 700 bedrijven. De afwezigheden door corona noteren daarmee op het hoogste peil sinds de start van de maandelijkse peilingen van Voka.

"Meer mensen dan ooit tijdens de coronacrisis kunnen niet komen werken door besmetting of door quarantaine", zegt Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka. "Zoals voorspeld treft de omikrongolf de hele samenleving en nu ook onze bedrijven. We gaan ervan uit dat we nu stilaan de piek bereikt hebben."

Het misbruik van de ziektebriefjes moet dringend stoppen. 

Voka, het Vlaams netwerk van Ondernemingen

Voka stelt daarnaast ook "een wijdverbreid misbruik en oneigenlijk gebruik" van het ziektebriefje vast, waarbij artsen een ziektebriefje bezorgen aan medewerkers die niet ziek zijn, maar wel in quarantaine zitten. Wie zich in quarantaine bevindt, moet een quarantaine-attest bezorgen aan zijn werkgever. Met een quarantaine-attest heeft de medewerker recht op een tijdelijke werkloosheidsuitkering, maar niet op gewaarborgd loon bij ziekte.

In 7 op de 10 ondernemingen met meer dan 250 werknemers wordt volgens Voka misbruik vastgesteld van het ziektebriefje, wanneer werknemers in quarantaine zitten. Ook wanneer de kinderen van de werknemer niet naar school kunnen wegens klas- of schoolsluiting, stellen werkgevers hetzelfde misbruik vast. In kleinere bedrijven liggen de cijfers licht lager.

"Het misbruik van de ziektebriefjes moet dringend stoppen. De werkgevers zijn nu twee keer de dupe: ze missen hun personeelsleden met alle problemen vandien en ze moeten het loon van die medewerkers doorbetalen", aldus Maertens.

Meest gelezen