AFP or licensors

Zuid-Afrika "kraakt" code voor coronavaccin

Een Zuid-Afrikaans biotechnologiebedrijf is erin geslaagd om de formule van het Moderna-coronavaccin te ontcijferen. Dat is een belangrijke eerste stap om een goedkoop coronavaccin in Afrika zelf te produceren, om zo de kloof met rijke westerse landen te verkleinen. 

De grote farmabedrijven die de coronavaccins tot nu toe produceren, hebben hun patenten op de vaccins niet vrijgegeven. Daardoor is hun formule niet beschikbaar voor andere bedrijven om het vaccin zelf te maken. Afrika - waar nog maar een kleine minderheid van de mensen volledig gevaccineerd is - hangt op die manier af van westerse farmareuzen.

"Een hub van biotechnologische bedrijven in Zuid-Afrika had eerst gevraagd aan Moderna om de technologie te delen. Dat zou de tijd om tot een vaccin te komen met twee jaar kunnen verkorten. Maar aangezien alle grote farmabedrijven hun patenten niet willen lossen, heeft de Wereldgezondheidsorganisatie beslist om er honderd miljoen dollar tegen aan te gooien bij de hub. Een deel van dat bedrag komt trouwens van België", zegt VRT-Afrikajournalist Stijn Vercruysse.

Sneller dan verwacht heeft die Zuid-Afrikaanse hub de code van Moderna kunnen kraken. "Ze hebben dat gedaan met reverse engineering. Het uitkleden van het vaccin, het produceren van achter naar voor om zo te kunnen weten hoe je het moet maken", legt Stijn Vercruysse uit. "Ze hebben daar een half jaar voor nodig gehad. Er zit daar dan ook heel veel potentieel van grote wetenschappers. Verschillende biotech-bedrijven en universiteiten hebben hun kennis samengelegd."

"Er zal een vaccin nodig zijn dat bij 5°C kan bewaard worden in plaats van -20°C", zegt viroloog Johan Neyts van het Rega-Instituut in Leuven in "Het journaal":

Videospeler inladen...

Dat wil niet zeggen dat er nu heel snel een coronavaccin kan geproduceerd worden in Afrika. "We moeten toch nog wat opletten. Het is het Moderna-vaccin dat hier gekraakt wordt omdat Moderna altijd gezegd heeft dat ze een kopie niet zouden aanvechten tijdens de pandemie. Maar zal het bedrijf doen wat ze zeiden? Er moeten daarnaast ook nog klinische tests gebeuren. Het zal wellicht tot 2024 duren voor er echt een vaccin van de band rolt", aldus Vercruysse.

"Dit is een doorbraak. Hier zou een goedkoop vaccin uit kunnen voortkomen dat overal in Afrika kan geproduceerd worden", zegt VRT-journalist Stijn Vercruysse in "De Ochtend" op Radio 1:

Meest gelezen