Van 300 miljoen tot 1,1 miljard: staatssecretaris voor Begroting licht kostprijs energieakkoord toe

Het pakket aan maatregelen om de energiefactuur te doen dalen, kost de federale overheid in totaal 1,1 miljard euro. Toch zal ze zelf netto "maar" 300 miljoen euro moeten opleggen. Dat is niet meteen een aanslag op de begroting, maar wel weer een extra schuld voor ons land. Dat zegt staatssecretaris voor Begroting, Eva De Bleeker, in "De ochtend" op Radio 1.

De totale kosten van het energieakkoord voor de federale overheid zijn 1,1 miljard euro. Maar die uitgaven worden deels opgevangen door de meeropbrengsten die de stijgende energieprijzen opleveren. "Wij hebben berekend wat er in centen meer binnenkomt bij de overheid", legt De Bleeker uit. Dat gaat om 800 miljoen euro. Trek je die 800 miljoen af van de 1,1 miljard kom je op 300 miljoen euro. Dat is het bedrag dat de overheid zelf eenmalig zou moeten opleggen.

Alle maatregelen samen, kosten dus in totaal 1,1 miljard euro. Het gaat dan om:

- een eenmalige verwarmingspremie van 100 euro
- de tijdelijke btw-verlaging op elektriciteit van 21 naar 6 procent
- en het sociaal tarief dat tot juni wordt verlengd voor 1 miljoen gezinnen

Maar omdat de federale overheid een groot deel van dit bedrag kan recupereren via die hogere btw-inkomsten op energie die de burgers betalen, staat de som die ze zelf moet bijleggen op 300 miljoen. 

Beluister hieronder het interview met staatssecretaris Eva De Bleeker (Open VLD) in "De ochtend"

De Bleeker benadrukt wel dat de energiecrisis nog eens bovenop de coronacrisis komt. Opnieuw een serieuze hap uit de begroting. "De regering heeft alles uit de kast gehaald om tijdens de coronacrisis de burgers en bedrijven proberen ondersteunen om te zorgen dat de economie niet in elkaar te laten storten. Daar hebben alle burgers baat bij", gaat De Bleeker verder. "In deze energiecrisis proberen we er ook zoveel mogelijk aan te doen. Tijdelijk, gericht, binnen ons budgettair kader." 

Nood aan buffers om dergelijke schokken op te vangen

Eva De Bleeker - Staatssecretaris voor Begroting

De eenmalige 300 miljoen netto die het energieakkoord de federale overheid nu kost, is niet meteen een aanslag op de begroting, al zijn buffers om zulke uitgaven op te vangen volgens De Bleeker wel dringend nodig. "Dat is extra schuld die wordt gecreëerd. We moeten erop letten dat het onder controle blijft", aldus De Bleeker. "Er moeten meer mensen op de arbeidsmarkt, onze pensioenen en fiscaliteit moet hervormd worden om ervoor te zorgen dat de overheidsfinanciën verbeteren. En dat wij buffers hebben naar de toekomst toe om dergelijke schokken op te vangen."

De staatssecretaris benadrukt wel dat de stijging van de energieprijzen op langere termijn nadelig zal zijn voor de overheid. "Op macro-economisch vlak zijn hogere energiekosten geen goede zaak voor de overheid. Want dat  wil zeggen dat de economie minder snel groeit dan verwacht waardoor de winsten van overheden ook minder snel toenemen. En dat heeft negatieve effecten voor de overheid," vertelt De Bleeker. 

Gas versus elektriciteit

Vanuit allerlei hoeken kwam er al veel kritiek op het energieakkoord waarom er enkel gekozen is voor maatregelen die iets doen aan de elektriciteitsfactuur, niet aan die van gas. Ook daar zit volgens De Bleeker het budgettaire plaatje en de kostprijs van de verschillende maatregelen voor iets tussen. "De verwarmingscheque bleek veel efficiënter. Omdat je dan alle mensen een premie kan geven van 100 euro. Ook zij die met mazout en elekriciteit verwarmen", vertelt De Bleeker. 

Bovendien legt ze uit dat het moeilijk is om de differentiëren, omdat er ook nog Europese regels zijn waar onze overheid rekening mee moet houden. "We moeten altijd een maatregel uitwerken die technisch en wettelijk in orde is én die snel geïmplementeerd kan worden", besluit de staatssecretaris voor Begroting. 

Meest gelezen