©  AP

Twee Afghaanse journalisten vrijgelaten door taliban: “Onschuldig bevonden”

Twee journalisten van de Afghaanse lokale televisiezender Ariana TV zijn woensdag vrijgelaten, twee dagen nadat ze in Kaboel door de taliban werden opgepakt. Dat heeft een verantwoordelijke van de zender gemeld. De reporters kwamen vrij “nadat ze onschuldig waren bevonden”, klonk het. De verantwoordelijke wilde “om veiligheidsredenen” geen verdere details vrijgeven.

Bron: BELGA

Volgens de Vereniging van Afghaanse media - een nieuwe organisatie die ijvert voor persvrijheid - verdwenen Waris Hasrat en Aslam Hijab nadat ze door de taliban werden meegenomen naar “een onbekende plek”. Dat zou zijn gebeurd toen de twee hun kantoorgebouw in Kaboel verlieten om te lunchen. Mensenrechtenorganisatie Amnesty International veroordeelde de arrestatie, waarna de taliban beloofden om de zaak te onderzoeken.

Sinds de machtsovername in augustus 2021, proberen de taliban dissidente stemmen in de kiem te smoren. Zo lopen opposanten van het talibanregime risico op arrestatie en worden betogingen hardhandig neergeslagen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer