Nog nooit hebben zoveel Amerikanen hun job stopgezet als in 2021

Amerikaanse bedrijven blijven moeite hebben om nieuwe werkkrachten aan te werven. Terwijl het aantal vacatures gestaag stijgt, nemen almaar meer Amerikanen afscheid van hun werkgever. Vorig jaar heeft zelfs een recordaantal Amerikanen de professionele relatie verbroken.

De coronapandemie heeft een enorme impact gehad op de Amerikaanse arbeidsmarkt. Door de gezondheidscrisis zijn veel werknemers thuisgebleven om bijvoorbeeld te zorgen voor hun familieleden. Tegelijk gingen oudere werknemers vervroegd met pensioen, hetzij omdat zij dat konden (dankzij onder meer de financiële stimulus van de overheid), hetzij omdat zij door leeftijdsdiscriminatie gedwongen werden de arbeidsmarkt te verlaten. Dat meldt CNN.

Bijna 70 miljoen ontslagen

Hoewel vorig jaar een recordaantal mensen hun baan opgaf, is de netto Amerikaanse werkgelegenheid toch gestegen met 6,4 miljoen. In totaal hebben werkgevers in 2021 zo’n 75,3 miljoen werknemers aangeworven, tegenover 68,9 ontslagen, waarvan 47,4 miljoen op vraag van de werknemer.

Door de arbeidskrapte komen bedrijven met meer en meer extra’s over de brug om nieuwe werkkrachten aan te trekken. Home Depot, een Amerikaanse keten van bouwmarkten, biedt werkzoekenden een job aan binnen de 24 uur na de sollicatie. Home Depot zei onlangs dat het “versnelde” aanwervingsproces deel uitmaakt van een plan om meer dan 100.000 nieuwe medewerkers aan te werven voor het drukke lenteseizoen.

“Nood aan meer immigranten”

Het tekort aan arbeidskrachten is zodanig nijpend dat de pizzaketen Domino’s vorig jaar een pleidooi hield om meer immigranten de VS binnen te laten. “Op dit moment is er sprake van een lage natuurlijke bevolkingstoename. We hebben meer migratie nodig om dat personeelstekort weg te werken”, liet Ritch Allison, CEO van Domino’s, in het najaar van 2021 weten.

Door de coronacrisis zijn we ook anders beginnen kijken naar ons werk. Uit een nieuwe studie die dinsdag door de Universiteit van Michigan is gepubliceerd, blijkt dat hooggeschoolde werknemers meer belang hechten aan hun passie voor het werk dan aan financiële zekerheid, waardoor bedrijven gedwongen zijn om hetgeen ze aanbieden aan de potentiële werknemers te herevalueren.

(am)

Meer