Archieffoto van vorige aanval van milities in Oost-Congo: mensen proberen te ontkomen op een pantserwagen van de VN-vredesmacht.
AFP or licensors

Tientallen doden in Congo door geknapte hoogspanningskabel in hoofdstad en bij bloedbad in oosten

In Congo zijn in enkele uren tijd verschillende drama's gebeurd. In de hoofdstad Kinshasa knapte een kabel van een hoogspanningsmast en zijn 26 mensen geëlektrocuteerd. In de oostelijke provincie Ituri viel een militie een ontheemdenkamp aan met steekwapens. Daar vielen zeker 40 doden. 

Tijdens een felle regenbui in de Congolese hoofdstad Kinshasa, is vanmorgen een hoogspanningskabel afgeknapt van zijn mast. De kabel viel over een lengte van honderden meters op woningen en op de plaatselijke markt van Matadi-Kibali, in de volkswijk Mont Ngafula, in het zuidwesten van de  stad.  Al wie zich onder de kabel bevond, werd meteen geëlektrocuteerd. Bij de slachtoffers zijn 24 vrouwen die op de markt hun waren aan het verkopen waren en 2 mannen. 

Deze beelden tonen de chaos in Kinshasa, mensen drummen bij de plaats van het ongeval en verzamelen zich rond de slachtoffers:

Videospeler inladen...

Premier Jean-Michel Lukondo heeft de plaats van de ramp bezocht en president Félix Tshisekedi heeft zijn medeleven betuigd en gezegd dat de verantwoordelijken zouden worden aangepakt. 

Wegen als ravijnen

Het ongeval is geen verrassing. Volgens stedenbouwkundige Fiston Ilanga had er onder die hoogspanningsmast nooit gebouwd mogen worden. Het ongeval is volgens hem een gevolg van wanbeleid.  "Hoe is het mogelijk dat de mensen kunnen bouwen onder hoogspanningsmasten, en dat in de stad waar alle instellingen van het land zijn gehuisvest. Ontoelaatbaar!"

De stadsontwikkeling van Kinshasa is al jarenlang een groot probleem. De stadsplannen dateren nog van voor de onafhankelijkheid in 1960 maar door de overbevolking kraakt Kinshasa uit zijn voegen. In de bewuste heuvelachtige wijk Mont Ngafula waren er eerder al grote problemen. Verschillende wegen zijn door erosie bij hevige buien veranderd in ravijnen.  

Bloedbad in Ituri

Het was ook elders in Congo een dramatische dag. In de provincie Ituri, in het uiterste noordoosten, zijn zeker 40, volgens hulporganisaties 60 burgers vermoord door de militie Codeco. Dat gebeurde in een ontheemdenkamp nabij Djugu. De aanvallers maakten hun slachtoffers af met kapmessen en steekwapens. 

Codeco is een militie van de Lendu-bevolkingsgroep, die het gemunt heeft op de Hema's. Sinds mei vorig jaar is een staat van beleg van kracht in Ituri en in de naburige provincie Noord-Kivu. Maar het Congolese leger lijkt de situatie niet onder controle te krijgen ondanks de aanwezigheid van VN-blauwhelmen uit Bangladesh. Alleen al in november en december zijn meer dan 120 mensen vermoord. 

Meest gelezen