22-jarige Colombiaan Santiago Buitrago (Bahrain Victorious) boekt eerste profzege op steile slothelling in Saudi Tour

De Colombiaan Santiago Buitrago (Bahrain Victorious) heeft woensdag de tweede etappe gewonnen van de nationale wielerronde van Saoedi-Arabië, de Saudi Tour. Hij was de beste in de lastige finale bovenop een stekelige helling. De Australische leider Caleb Ewan (Lotto Soudal) was één van de weinige sprinters die niet in de problemen kwam bergop en finishte als vijfde, maar hij moet toch zijn leiderstrui afstaan aan Buitrago. Maxim Van Gils (vierde) was de beste Belg van de dag.

vva
Bron: belga

De golvende etappe van 163 kilometer, tussen de Taibah University van Al Ula en aankomstplaats Abu Rakah, werd gekleurd door een vlucht van drie. Daarin voor de tweede dag op rij de Noor Martin Urianstad en de Griek Polychronis Tzortzakis, en daarnaast ook de Nederlander Jeroen Meijers. Hun vlucht werd beëindigd door het werk van Lotto Soudal en Quick-Step Alpha Vinyl, waarbij Thomas De Gendt en Iljo Keisse de mouwen hoog opstroopten.

De aankomst van de tweede etappe lag bovenop een helling van anderhalve kilometer aan bijna acht procent gemiddeld. Terwijl het peloton helemaal versplinterde op de steilste stroken, sloegen twee renners een kloof: de 22-jarige Buitrago en Andrea Bagioli van Quick-Step Alpha Vinyl. In de slothectometers liet de intrinsiek snellere Bagioli zich verrassen: Buitrago boekte zijn eerste profzege, Bagioli werd tweede. De derde plek was voor de Deen Anthon Charmig, eerste Belg Maxim Van Gils werd vierde.

Caleb Ewan is ondanks sterke prestatie leiderstrui kwijt

De Australische leider Caleb Ewan (Lotto Soudal) was één van de weinige sprinters die niet in de problemen kwam bergop en finishte als vijfde, maar volstaan voor een nieuwe leiderstrui deed dat niet. In het nieuwe klassement heeft leider Buitrago nu zeven voorsprong op Ewan, het nummer 2 in de stand. Van Gils is vierde op 0:17, Tim Declercq vijfde op 0:20.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

De Saudi Tour eindigt zaterdag. De derde etappe over 181 kilometer van donderdag lijkt een kans voor de sprinters te gaan worden.

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer