Paul Gheysens, topman van Ghelamco en Bart De Wever (N-VA)

Vastgoedontwikkelaar Ghelamco mag dan toch groot bouwproject starten achter ZOO Antwerpen

Vastgoedontwikkelaar Ghelamco krijgt van de stad Antwerpen de goedkeuring om een kantoorsite achter de Antwerpse Zoo uit te breiden. Dat meldt nieuwssite Apache. Nochtans had het Antwerpse college net voor Nieuwjaar een brief klaar waarin stond dat de forse uitbreiding enkel onder bepaalde voorwaarden zou kunnen. "Amper tien dagen later vertrekt er een heel andere collegebrief om Ghelamco te sussen", zegt onderzoeksjournalist Tom Cochez van Apache op Radio 2 Antwerpen.

Projectonwikkelaar Ghelamco wil een oud kantorencomplex achter de Zoo in Antwerpen omvormen tot een nieuw project met woningen, kantoren en retail. Op die plek vindt momenteel de VDAB onderdak. Ghelamco heeft plannen om dat oude gebouw niet alleen om te vormen maar ook fors uit te breiden, van 16.000 naar bijna 23.000 m². Maar er is iets merkwaardigs aan de hand, merkt nieuwssite Apache.

De vastgoedontwikkelaar contacteert het Antwerpse schepencollege met onder meer een vraag over de stedenbouwkundige voorschriften op die site. "In een oorspronkelijke brief die het Antwerpse schepencollege op 24 december 2021 als antwoord had klaarliggen - maar die nooit is verstuurd - stond dat uitbreiden heel moeilijk zou zijn omdat "de randvoorwaarden behorend bij de verkoopovereenkomst blijven gelden". Ghelamco zou aan strikte voorwaarden moeten voldoen als het wil uitbreiden", zegt Tom Cochez van Apache in "Start Je Dag".

"In een tweede brief, nog geen maand later, ondertekend door Antwerps burgemeester Bart De Wever op 4 januari worden die randvoorwaarden plots losgelaten, "het College stelt vast dat deze ondertussen niet meer juridisch bindend zijn". Ghelamco krijgt vrij spel en dat maakt een groot verschil voor de projectontwikkelaar", aldus Cochez. Ook onze redactie kon de beide brieven met de opmerkelijke verschillen inkijken.

Het zijn bijna allemaal appartementen van minstens 400.000 euro. Niet om de gemiddelde Antwerpenaar een woning te geven

Onderzoeksjournalist Tom Cochez, Apache

Apache stelt zich de vraag wat er tussen brief 1 en 2 gebeurd is. " Dat is natuurlijk de vraag van 1 miljoen, of van meerdere miljoenen in dit geval. We krijgen geen antwoord van het Antwerpse schepencollege. We merken op dat het college de laatste jaren heel snel is om projectontwikkelaars, die grote torens willen neerpoten in de stad, ter wille te zijn", aldus Cochez.

Hoogbouw voor beleggers

"De buurt achter het station is al redelijk volgebouwd, met veel hoogbouw, het is er koud en kil. En daar komt nu nog een hoogbouw bij. Het nieuwe complex zou "doorwaadbaar" zijn, dat betekent dat het publiek er zou kunnen doorlopen. Maar dan nog, de projectontwikkelaar krijgt van de stad wellicht de vrijgeleide om dingen te doen, waar je je toch serieus vragen bij kan stellen."

Volgens Cochez maakt het Antwerpse stadsbestuur het bouwpromotoren wel erg gemakkelijk. "Dit is een van de vele voorbeelden waar je merkt dat de stad de deuren wagenwijd openzet voor projectontwikkelaars. De stad heeft daar zelf een goede uitleg voor. Antwerpen groeit en we moeten zorgen dat er vele nieuwe woningen bijkomen. Daarom moeten we wel samenwerken met bouwpromotoren", zegt Cochez. "Al klopt dat niet helemaal."

In Antwerpen wordt de deur opengezet voor de vastgoedmarkt, vastgoed als beleggingsproduct

Onderzoeksjournalist Tom Cochez, Apache

"Die redenering houdt maar tot op zekere hoogte steek. Als je van op het Eilandje in het noorden naar het Nieuw-Zuid fietst, zie je wat die Antwerpse nieuwbouw inhoudt. Dat zijn bijna allemaal projecten met appartementen van minstens 400.000 tot 500.000 euro. Dat zijn beleggingsproducten. Dat is niet om de gemiddelde Antwerpenaar een dak boven het hoofd te bieden. In de praktijk wordt in Antwerpen de deur opengezet voor de vastgoedmarkt als beleggingsproduct", besluit Cochez.

Antwerps schepen van onder meer stadsontwikkeling, ruimtelijke ordening en patrimonium Annick De Ridder (N-VA) heeft intussen gereageerd via een persbericht.

"De Stad Antwerpen heeft een brief ontvangen van Ghelamco met de vraag wat de ontwikkelingsvoorwaarden zijn voor het pand dat Ghelamco van Robelco heeft overgenomen, dat het zelf meer dan 15 jaar geleden van de Vlaamse Gemeenschap kocht. Dat gebeurde toen onder de nodige contractuele voorwaarden die vandaag niet meer bindend zijn omdat de termijnen zijn verstreken. Om zuiver juridische reden dus", aldus de schepen.

"Bovendien onderging de hele buurt sinds 2005 een grondige transformatie - denk daarbij aan de realisatie van Kievit 2, de komst van het Mediaplein, de andere invulling van winkels aan het station, de aankoop door de stad van het klooster… - waardoor het duidelijk is dat de visie op de betrokken buurt aan grondige herijking toe is. Daarop heeft de stad Antwerpen opdracht gegeven aan de stadsbouwmeester en zijn team om een nieuwe visie uit te werken in een breed stadsbouwmeesterproject dat de mogelijkheden moet onderzoeken en kwaliteitseisen moet bewaken. De brief bevestigt dit. Niet meer, niet minder", besluit schepen Annick De Ridder.

Meest gelezen