President Biden stuurt komende dagen extra troepen naar Oost-Europa

De Amerikaanse president Joe Biden heeft formeel toestemming gegeven voor extra Amerikaanse militaire inzet in Oost-Europa, en het Pentagon zal naar verwachting woensdagochtend (lokale tijd) aankondigen dat de troepen “in de komende dagen” zullen worden ingezet. Dat melden Amerikaanse media op gezag van Amerikaanse overheidsfunctionarissen.

joro
Bron: CNN, Washington Post

De spanningen aan de Oekraïens-Russische grens nemen hand over hand toe, alle diplomatieke gesprekken en politiek spierballengerol ten spijt. Eerder deze week waarschuwde Joe Biden al dat Rusland wel eens op zeer korte termijn een inval in Oekraïne kan inzetten. Nu lijken de Amerikanen daar zelf ook op in te spelen, met de goedkeuring om extra troepen en militair materieel naar Oost-Europa te sturen.

Het Pentagon zal naar verwachting aankondigen dat duizenden extra Amerikaanse troepen zullen worden ingezet op verschillende strategische locaties in Europa. De inzet omvat ongeveer 2.000 Amerikaanse troepen naar Polen en nog eens een paar duizend naar zuidoostelijke NAVO-landen, waaronder Roemenië, aldus de overheidsbronnen aan CNN.

8.500 manschappen staan in de VS paraat voor het geval er een snelle reactie-eenheid van de NAVO wordt opgeroepen en er snel Amerikaanse troepen nodig zijn. Op dit moment hebben de VS en de NAVO al tienduizenden troepen in Europa om een ​​beroep op te doen voor eventuele extra inzet bij Oost-Europese bondgenoten.

NAVO-bondgenoten geruststellen

Volgens The Washington Post gaat het in eerste instantie deels om het herleggen van de puzzel van de troepen in Europa. Bepaalde troepen die er al waren, schuiven op richting het Oosten. Zo zullen verschillende troepen vanuit Duitsland richting Roemenië trekken.

De bronnen benadrukken dat de VS geen plannen hebben om troepen te sturen naar Oekraïne, dat zelf geen lid is van de NAVO en dat de troepenontplooiing vooral tot doel heeft om de NAVO-bondgenoten gerust te stellen.

Afgelopen maandag verklaarde president Biden nog dat “als Rusland zich afwendt van de diplomatie en Oekraïne aanvalt, het daarvoor de verantwoordelijkheid zal dragen en snelle en strenge gevolgen zal ondervinden”.

Volgens Amerikaanse functionarissen zouden er momenteel al meer dan 100.000 Russische troepen zich verzameld hebben aan de Oekraïense grenzen. Volgens het Pentagon hebben de Russen de nodige troepen en militaire uitrusting daar gestationeerd om Oekraïne binnen te vallen. Rusland ontkent dat het zo’n invasie voorbereid.

Een VN-Veiligheidsraad in New York, waarin ook de Russische ambassadeur Vasily Nebenzya zetelt, verliep in ijzige sfeer. De Russische president ziet vanuit het Westen geen enkele vorm van toenadering en beschuldigt de NAVO-landen ervan een oorlog uit te lokken.

LEES OOK. Antwoord van VS en NAVO aan Rusland gelekt in krant El Pais

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER