©  rr

Wereldtop in “F1 op ijs”, nu in nachtmerrie beland op Winterspelen na (vals) positieve coronatest: het verhaal van Kim Meylemans

Niemand in ons land is sneller op ijs dan de Limburgse Kim Meylemans (25). In het skeleton, wat ze zelf omschrijft als “F1 op ijs”, is ze wereldtop. Alleen draait haar jacht op olympisch eremetaal na een (vals) positieve coronatest bij aankomst in Peking uit op een nachtmerrie. Al dagen is ze speelbal van de Chinese bureaucratie. “Ik weet niet of ik dit nog aankan”, zei een gegijzelde “Lil Belgian” in tranen. Om 23.25 uur Chinese tijd werd er alsnog op haar kamer gebonkt en kreeg ze ietwat verlossend nieuws.

Pieter Huyberechts en Maarten Delvaux

Vier jaar lang keihard getraind, klaar voor het hoogtepunt van haar sportieve leven. Kim Meylemans (25) uit Alken zou op 11 en 12 februari uitpakken op de Olympische Winterspelen. Officieel sprak ze bij afreis afgelopen weekend op de luchthaven over het behalen van een Olympisch diploma (top 8). Haar entourage weet dat ze na een succesvol seizoen op ijs resoluut voor de eerste Belgische medaille in het skeleton gaat, de sport die ze zelf omschrijft als F1 op ijs: pal op de buik, met het hoofd vooraan op een slee aan duizelingwekkende snelheden tot wel 140 km/u via steile haarspeldbochten naar beneden. Cool Runnings, maar dan in het echt.

Kim Meylemans bij haar afreis afgelopen weekend. ©  BELGA

Bij aankomst in strikte quarantaine

Meylemans is een controlefreak. “Alleen over je houding en inspanning ben je volledig meester in je leven”, luidt haar lijfspreuk op haar persoonlijke website. Sinds haar aankomst op Chinese bodem dit weekend is de Limburgse skeletoni van niets meer meester. Woensdag schreeuwde ze haar onmacht en frustratie uit in een zeer emotionele, aangrijpende videoboodschap; haar enige manier om te communiceren met de buitenwacht. Meermaals liepen de tranen van haar wangen, omdat ze al dagen gegijzeld zit na een (vals) positieve test bij aankomst in Peking.

In actie tijdens de vorige Winterspelen, vier jaar geleden, waar ze beslag legde op plaats 14. ©  AFP

LEES OOK. Kim Meylemans in tranen nadat ze in nieuwe quarantaine wordt gedwongen: “Ik weet niet of ik dit nog aankan”

Opgesloten, vrij, opgesloten

Na drie dagen vol PCR-testen in complete isolatie ergens in een hotel buiten het Olympisch dorp leek het alsof Meylemans woensdag eindelijk vrijgelaten werd. “Een ambulance kwam me ophalen richting Olympisch dorp, maar reed plots naar een andere faciliteit”, vertelde ze op Instagram. Bestemming: onbekend. “Ik moet hier nu opnieuw zeven dagen in isolatie blijven, met nog eens twee PCR-testen per dag”, klonk het. En: “Ik ben niet zeker of ik nog veertien dagen op de Olympische Spelen aankan zonder iemand te mogen zien.”

Uitzichtloze situatie

De aangrijpende video ging meteen viraal. 

De video van “Lil Belgian” – haar bijnaam – ging meteen viraal. Een gegijzelde atlete, schijnbaar eenzaam en alleen compleet ontredderd aan haar lot overgelaten, het leek op een blamage voor de organisatie van de Winterspelen. Het BOIC, het Belgische Olympisch Comité, leek echter met de handen in het haar te zitten. Tegen de strakke Chinese bureaucratie, doodsbang dat er tijdens de prestigieuze (en peperdure) Spelen een uitbraak van het virus komt, valt niets te beginnen.

Eenzaam trainen mag

Voor Meylemans, die de vorige Spelen in Zuid-Korea (14de toen, nvdr.) mentaal al de zwaarste beproeving uit haar leven vond, draaien deze Spelen uit op een ware nachtmerrie. En dan moeten ze eigenlijk nog beginnen. De enige toegift van de organisatie woensdag: als ze negatief bleef testen – wat ze al dagen doet – mag ze in principe alleen trainen. Deelname aan de vier runs van het skeleton zelf mag in principe ook, maar ze mag tijdens haar trainingen met niemand van haar team of collega’s hebben. Welkom, maar eigenlijk toch niet. Absurde situaties.

Polemiek en nachtelijke bevrijding

De polemiek en de schier uitzichtloze situatie ontging ook het Internationaal Olympisch Comité (IOC) niet. Tot gisteravond laat werd er druk gelobbyd om haar te bevrijden. Met succes. De avond in Peking was al lang gevallen tot er om 23.25 uur lokale tijd plots een bende Chinezen op haar hotelkamerdeur bonkten. Ze moest meekomen.

Het bleek verlossend nieuws. “Onze belangrijkste betrachting was om Kim zo snel mogelijk alsnog naar het olympisch dorp in Yanqing te brengen”, sprak delegatieleider Olav Spahl in een videoboodschap. “ We zijn dan ook zeer blij dat dit ondertussen effectief gelukt is. We hebben begrip voor het feit dat er maatregelen nodig zijn om de veiligheid en gezondheid van deelnemers aan te Spelen te vrijwaren, maar volgens onze overtuiging moet de atleet altijd centraal staan bij zo’n aanpak. We blijven hard verder werken om haar situatie verder te verbeteren en we blijven continu in contact met haar.”

In Olympisch dorp, wel nog als paria

Ook de komende week moet ze geïsoleerd in een aparte kamer in het dorp doorbrengen. Contact met andere atleten is ten strengste verboden. Afwachten dus of Meylemans de komende dagen haar slee mag aanraken. In een nachtelijke videoboodschap liet alvast weten opgelucht te zijn dat de “mentale marteling” deels voorbij lijkt.

LEES OOK. Na de tranen mengt IOC zich in dossier en krijgt Kim Meylemans kamer in olympisch dorp: “Bedankt iedereen”

Waarom Kim Meylemans opnieuw zeven dagen in quarantaine moet

 

Kim Meylemans maakt net als iedereen die op één of andere manier te maken heeft met de Olympische Winterspelen deel uit van de zogenaamde closed-loop, een superbubbel die volledig afgesloten is van de lokale bevolking in Peking. In dat afgesloten circuit gelden de strengste coronaregels ter wereld.

Enkel wie dubbel gevaccineerd is, twee recente negatieve coronatesten heeft afgelegd en uitgenodigd wordt door de Chinese overheid mag afreizen naar de Peking. Bij aankomst in de luchthaven van Peking moet iedereen opnieuw een PCR-test afleggen. Eentje die een flink stuk gevoeliger is voor virusresten dan diegene die in België gebruikt worden. Wie zoals Kim Meylemans positief test, wordt onmiddellijk afgevoerd naar een quarantainehotel. Pas na twee negatieve PCR-testen die zijn afgenomen met minstens 24 uur tussen beide controles mag dat hotel verlaten worden. Maar wie nadien opnieuw zijn rol als atleet, coach of journalist op de Spelen wil vervullen, moet langs een bijzondere expertencommissie van de Chinese overheid en internationale wetenschappers. Die beoordeelt elke geval apart. Meylemans kreeg groen licht van die commissie. Het officiële reglementenboek (70 pagina’s dik) zegt echter dat nadien een nieuwe isolatie volgt van veertien dagen, of tot men China verlaat. De eerste zeven dagen van die isolatie is een PCR-test om de twaalf uur verplicht. Waarvan eentje zes uur voor de start van haar wedstrijd. Zolang die testen negatief zijn mag Meylemans trainen en haar olympische wedstrijden racen. (md)

Afwachten wanneer en hoe ze voor het eerst in actie zal komen op Chinese bodem. ©  REUTERS

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER