In het bijzijn van familie en vrienden huldigden echtgenoot Jean-Pierre De Kesel en burgemeester Alexander Vandersmissen woensdagavond de Nora Tilleylaan in. ©  Dirk Vertommen

Familie vereerd met straat voor actrice uit De Collega’s: “Hoe fier Nora ook was, dit had ze nooit durven dromen”

Mechelen -

Aan de vooravond van haar zeventigste verjaardag is woensdagavond in Mechelen de Nora Tilleylaan ingehuldigd. De betreurde actrice stierf in 2019 aan de ongeneeslijke ziekte ALS. Om Nora blijvend te herinneren, draagt de toegangsweg naar Malinas haar naam. Haar familie is bijzonder trots. “Hoe fier Nora ook was, dit had ze nooit durven dromen”, zegt haar echtgenoot Jean-Pierre De Kesel.

Sven Van Haezendonck

Nora Tilley verwierf bij televisiekijkend Vlaanderen bekendheid door haar rollen in series en films. Ze was ook jarenlang verbonden aan het Mechels Miniatuur Theater (MMT). Nora leed aan ALS, een ongeneeslijke spierziekte. Aan de gevolgen daarvan overleed ze op 20 juni 2019 op amper 67-jarige leeftijd.

De jongste jaren maakt de stad Mechelen er een erezaak van om zo veel mogelijk nieuwe straatnamen toe te kennen aan belangrijke vrouwen. Dat was een rechtstreeks gevolg van de actie van radiopresentatrice Sofie Lemaire. Met de steun van ontwikkelaar Mitiska Reim besliste de stad om de toegangsweg naar het nieuwe winkelpark Malinas in Mechelen-Noord aan Nora Tilley op te dragen.

Sporen nagelaten

In het bijzijn van familie en vrienden hebben echtgenoot Jean-Pierre De Kesel en burgemeester Alexander Vandersmissen (Vld-Groen-m+) woensdagavond de Nora Tilleylaan officieel ingehuldigd. “We zijn hier op een plek met allure en stijl, kenmerken die matchen met het beeld dat veel mensen hebben van Nora Tilley. Ze was weliswaar geen Mechelse, maar met het MMT en De Collega’s heeft ze haar sporen nagelaten”, legt de burgemeester uit.

Nora Tilley met enkele van haar Mechelse medespelers uit De Collega’s. ©  ISOPIX

“Een speciaal moment, want ze zou donderdag zeventig geworden zijn”, zegt Jean-Pierre. “Toen ik het telefoontje kreeg met de vraag om toestemming te geven, zat ik toch wel even perplex op mijn stoel. Daar krijg je kippenvel van. Als familie en vrienden zijn we enorm dankbaar dat we dit eerbetoon mogen meemaken.”

“Nora zei altijd dat je redenen moest hebben om bescheiden te zijn. Tot op het moment dat ze ziek werd, bleef ze ambitieus. Maar ik geloof nooit dat ze er van zou hebben gedroomd dat er ooit een straat in Mechelen haar naam zou dragen. Wat zeg ik, een straat? Nee nee, een laan”, vertelt Jean-Pierre.

Fier

Ook haar kinderen Jan en Kim waren woensdag bij de inhuldiging. “We hadden dit eerbetoon niet verwacht. Ik ben natuurlijk fier. Al ben ik altijd fier geweest op mijn moeder. Dit had ze moeten meemaken. Het is fantastisch”, zegt Jan.

Net als zijn zus Kim zal hij voortaan met een warm gevoel aan Malinas passeren. “We hebben heel veel beeld- en filmmateriaal, stemopnames en tal van andere herinneringen. Als je een ouder verliest, is het speciaal dat je zoveel dingen hebt die tastbaar blijven. Omdat we nu geregeld ook de straatnaam Nora Tilleylaan zien opduiken, kunnen we haar niet vergeten. Ook bij jongere generaties zal haar naam bekend blijven”, vertelt Kim.

Jean-Pierre De Kesel, de echtgenoot van Nora Tilley, samen met zijn kinderen en de meeste kleinkinderen. ©  Dirk Vertommen

De straatnaam is een blijvende herinnering aan Nora Tilley, maar ook aan haar strijd tegen ALS. “Nora heeft dit eerbetoon dubbel en dik verdiend. Niet alleen omwille van haar schitterende carrière, maar ook voor de manier waarop ze de laatste jaren haar verschrikkelijke ziekte heeft gedragen”, zegt Jean-Pierre.

ALS weinig bekend

Tot vandaag zetten haar familie en vrienden zich in om fondsen in te zamelen voor de strijd tegen ALS. “Deze zeldzame ongeneeslijke ziekte is weinig bekend bij een breder publiek. De middelen voor onderzoek en steun aan de patiënten, zeker die boven de 65 jaar, zijn nog altijd onvoldoende”, legt Jean-Pierre uit.

De ALS-liga probeert die leemte in te vullen. Daarom schenkt Malinas de opbrengst van een verkoop van pannenkoeken door Maneblusser City aan de organisatie. “Op 6 mei organiseren we met de Lions Club Drie Dennen op het golfterrein van Keerbergen de ‘Nora Golf Cup’. We krijgen daarvoor ook de steun van voormalig tennisster Dominique Monami.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen