Andrew en Hélène zijn boos nadat hun zoontje dinsdag een kwartier lang zonder jas in de kou werd gezet, als straf. "Van een gespecialiseerde school verwacht je toch dat de leerkrachten wéten hoe ze met kwetsbare kinderen moeten omgaan?"
Volledig scherm
PREMIUM
Andrew en Hélène zijn boos nadat hun zoontje dinsdag een kwartier lang zonder jas in de kou werd gezet, als straf. "Van een gespecialiseerde school verwacht je toch dat de leerkrachten wéten hoe ze met kwetsbare kinderen moeten omgaan?" © Benny Proot/RV

Welke straffen zijn nog gepast? “Het is goed dat niet meer met bordenwissers gegooid wordt”

Een jongen van nog geen vijf stond minstens een kwartier in de kou, om uit te razen en af te koelen. Hoe ver kan of mag een straf gaan? Twee experten brengen nuance en zijn voorstander van een time-in, ofwel: grenzen stellen, in verbinding met het kind. “Een kind mag nooit het gevoel krijgen dat het boete moet doen.”

36 reacties

  • Jacqueline Sels

    2 jaar geleden
    Ik sta al decennia in het sec. onderwijs in een goed aangeschreven school. Geef al jaaaren geen straf meer. Eerst verwittigingen, dan gesprek, nota's. Tegenwoordig moet straf ook nuttig zijn zoals oefeningen. En wat en hoe ze dat dan maken... Als je al geen commentaar vd ouders krijgt heb je er nog vaak meer werk mee als de gestrafte. En dan nog leerlingvolgsysteem invullen en feedback. Laat maar.
  • Anatole De Cock

    2 jaar geleden
    KInderen moeten gestraft worden om te laten doordringen dat ze verkeerd bezig zijn, als ze in herhaling blijvenvallen Als alle regels met de uitleg van de opvoeders, werkelijk efficient zou zijn... Hoe komt het dan dat het gros der jeugd steeds losbandiger 't worden is?
  • Angelo De vie

    2 jaar geleden
    Ik begreep iets niet in het eerste studiejaar, ik vroeg de leraar (toen ook directeur trouwens) een aantal keren mij te helpen. Achter 2 keer kwam hij naar mij gestormd en klopte mij 3 keer keihard met mijn hoofd tegen de lessenaar tot ik als resultaat een grote buil had die was open gesprongen, waren leuke mensen vroeger…. Dat mijn zoon zo zou thuiskomen, de leraar heeft mij geslagen met dit als resultaat, man man man….
  • Pieter De Paepe

    2 jaar geleden
    En zeggen dat er crèches zijn waar de kleintjes, zelfs in de winter, buiten slapen. Dat blijkt dan heel gezond te zijn. Ikzelf heb 40 jaar in het onderwijs gestaan. In ben blij dat ik met pensioen ben. Ons onderwijs, onze maatschappij, haar beleidsmakers en justitie zijn zwaar ziek. Iedereen die een job heeft met gezag moet het vandaag ontgelden. Hoog tijd dat politie, leraars, brandweerlui, cipiers... eens een mars door Brussel houden. Mijn steun hebben ze alvast!
  • Peter Buyck

    2 jaar geleden
    Straffen horen gemotiveerd te worden. Eerst lichte straffen en daarna zwaardere indien de lichte geen heil brengen. We kennen de geschiedenis/gedrag van dit kind niet. (is het nu 5 jaar of 6 jaar). Sorry maar een kwartiertje uit de klas lijkt mij geen onoverkomelijke straf tenzij er kans is op onderkoeling. Ik denk niet dat die opvoeder het kind zou hebben buitengezet in de gietende regen of bij vriestemperaturen.