Illustratiebeeld.
Volledig scherm
PREMIUM
Illustratiebeeld. © thinkstock

VDAB ziet kloof bij werkzoekenden: ze willen verkoper worden, maar jobmarkt vraagt leraars

Het aantal werkzoekenden zonder werk in Vlaanderen is eind januari uitgekomen op 185.747. Dat is een daling met 15,1% in vergelijking met een jaar eerder. De jongerenwerkloosheid (-25 jaar) tekende met minus 21,4 % de grootste daling op. Nog opvallend: er gaapt een kloof tussen de jobinteresses van werkzoekenden en de reële vacatures.

8 reacties

  • NOEL CLAES

    2 jaar geleden
    Als leraar heb je het vandaag gemakkelijk. De studenten vragen om extra lessen te krijgen voor ze het exaam afleggen. Daarbij komt nog dat ze de theorie niet begrijpen omdat het tegenwoordig assisten zijn die lessen geven. Ze doen dan het exaam, ze mogen zelfs 3 maal een exaam afleggen om er door te zijn, ze zij blij dat ze een hoog resultaat hebben. Een gemakkelijk leven zo wel voor de school als voor de student. Wat moet er van deze jongeren uitkomen.
  • Peter Buyck

    2 jaar geleden
    @eli: je hebt nog steeds keuzevrijheid maar is je tewerkstellingskans niet de drijvende factor voor je opleidingskeuze? Uiteraard is niet iedereen even geschikt om leraar te worden (sociaal engagement, werken in/met groep) vs de voorkeur om alleen te werken als bvb vrachtwagenbestuurder.
  • eli bosch

    2 jaar geleden
    Het enige waar wij nog nuttig voor zijn, is de overheid, de machtshebbers en de rijken dienen. Nu mogen we al niet zelf meer kiezen voor wat we studeren of waar we gaan werken en dat terwijl we tot ons 67e zullen moeten werken. Enkel nog economische produkten zijn we.
  • katy vercauteren

    2 jaar geleden
    Het gaat toch echt wel de verkeerde richting uit. Leraar zijn en worden, dat is ook voor een groot deel een roeping. Net zoals verpleegkunde, dat is ook een roeping. De overheid wil iedereen maar laten studeren voor verpleegkunde. Veel mensen stellen zich de vraag, zal er straks iemand die geen basiscompetenties heeft aan mijn ziekenhuisbed staan ? Zal er straks een ex-arbeider voor de klas staan om wiskunde te proberen uit te leggen ? De regering begint stilaan te neigen naar een dictatuur.
  • Wilfried Dylst

    2 jaar geleden
    Gaat men een bakker houtbewerking laten doen, of een leraar wordt sanitair man ? Als ik mijn werk niet graag doe veeg ik er mijn botten aan en dan heeft de werkgever er ook niets aan !