© Sara Janini - www.belgaimage.be

Brussel legt horecastop op in voetgangerszone: "6 op de 10 zijn horecazaken en dat is te veel"

De stad Brussel heeft beslist dat er geen horecazaken meer mogen bijkomen in de voetgangerszone, in het centrum van de stad. Vooral de grote fastfoodketens zijn een doorn in het oog. Op de Anspachlaan zijn nu al zes op de tien zaken een cafés of restaurant en dat vindt de stad te veel van het goede.

In de voetgangerszone van Brussel mogen geen horecazaken meer bijkomen. Het centrum moet meer bieden dan alleen dàt, vindt de stad. Daarom is er nu een handelsplan waarin staat dat er geen restaurants of cafés meer mogen openen in de voetgangerszone.

“Er is een horecastop van de Brouckère tot aan de Fontainas, maar niet aan de beurs", zegt Marilyse Lemerle van Ondernemen Brussel, de vzw die het nieuwe plan heeft opgesteld. "Dus wie nog in Brussel wil investeren in een horecazaak, kan dat niet meer in de voetgangerszone. Zes op de tien zaken zijn al horecazaken en dat is meer dan genoeg.”

Horecastop bestaat al 5 jaar

Nochtans bestaat de horecastop al vijf jaar en toch zijn er de laatste jaren heel wat fastfoodketens bijgekomen. Dat handelsplan werd in 2016 opgesteld door de MR, nu in de oppositie, maar die steunt het plan niet. Ook de N-VA wil geen nieuw plan, maar wel dat het bestaande plan uitgevoerd wordt.

Het is net goed voor de  bestaande horeca dat er meer kleinere zaken en winkels komen in de voetgangerzone in Brussel

Marc Van Muylders, Horeca Brussel

Tijdelijke maatregel

Bij Horeca Brussel staan ze achter de maatregel. Ondervoorzitter Marc Van Muylders benadrukt dat het om een tijdelijke ingreep gaat: "Dat vinden wij belangrijk. Maar de stop op zich is goed, want wil je een meer en divers publiek lokken dan moet er ook iets anders zijn dan alleen maar horeca. Kleine handelszaken en winkels zorgen voor meer mensen en die trekken dan ook naar de horeca, nu is er te veel van hetzelfde en bijna uitsluitend horecazaken."

Meest gelezen