Gemiddeld aantal besmettingen zakt met bijna 10 procent

 ©  BELGA

Voor de tweede dag op rij daalt het gemiddelde aantal coronabesmettingen. De ziekenhuisopnames, de bezetting op intensieve zorg en de overlijdens blijven evenwel stijgen. Dat blijkt donderdag uit voorlopige cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano.

red
Bron: BELGA

In de week van maandag 24 tot en met zondag 30 januari werden dagelijks gemiddeld 45.446 besmettingen met het coronavirus geregistreerd. In 99 procent van de gevallen ging het om de omikronvariant. Dat is een daling met 9 procent op weekbasis. In diezelfde periode werden per dag gemiddeld ruim 110.000 tests afgenomen. Daarvan was 45,3 procent positief.

De ziekenhuiscijfers blijven wel stijgen. Van 27 januari tot en met 2 februari werden elke dag gemiddeld 367,7 patiënten met een besmetting in het ziekenhuis opgenomen. Dat is een stijging met 9 procent in vergelijking met de vorige referentieperiode.

In totaal liggen op dit moment 4.212 coronapatiënten in de ziekenhuizen, van wie 432 op de afdelingen intensieve zorg. In vergelijking met een week eerder zijn dat stijgingen van respectievelijk 19 en 22 procent.

Het aantal overlijdens is tussen 24 en 30 januari met een kwart gestegen tot gemiddeld 31,7 per dag. Sinds het begin van de pandemie zijn in ons land 29.132 sterfgevallen toegeschreven aan de gevolgen van een coronabesmetting.

Het reproductiegetal – gebaseerd op het aantal ziekenhuisopnames – blijft zakken richting 1. Het staat woensdag op 1,05. Bij een cijfer hoger dan 1 neemt de epidemie in kracht toe.

De boostercampagne loopt momenteel minder hard dan enkele weken terug. Vorige week kregen nog gemiddeld 24.800 mensen per dag een boosterprik. Dat is 47 procent minder dan de week ervoor. In totaal kregen zo’n 6,6 miljoen mensen al de derde dosis (of tweede in het geval van Johnson).