In Gent mogen nu ook "oude oldtimers" de lage-emissiezone niet meer in

Geen enkele oldtimer mag nog binnen in de Gentse lage-emissiezone (LEZ). Dat is een gevolg van een uitspraak van de Raad van State. Die gaf een Gentenaar gelijk die een jonge oldtimer heeft (tussen 25 en 40 jaar oud). Hij vond het discriminerend dat hij met zijn auto de LEZ niet in mocht, en oudere oldtimers wél. Het gevolg is nu wel dat geen enkele oldtimer nog in de lage-emissiezone mag.  

"Dat jonge oldtimers uit de LEZ in Gent gehouden worden is discriminatie": dat vond de eigenaar van een oldtimer die tussen de 25 en 40 jaar oud is. Oudere oltimers mochten de lage-emissiezone wél binnenrijden als ze daarvoor betaalden. Omdat de eigenaar dat onderscheid onterecht vond, stapte hij naar de Raad van State, en kreeg hij gelijk. Het artikel van het LEZ-reglement dat de oude oldtimers wel nog toeliet, is nu geschrapt. De eigenaar heeft dus wel gelijk gekregen toen hij zei dat er discriminatie was, maar mag zelf nog altijd de LEZ niet binnen, net als alle andere oldtimer-eigenaars. 

Ook wie met een oude oldtimer de LEZ binnenrijdt zal dus binnenkort een boete krijgen.

Tine Heyse (Groen), schepen voor milieu, klimaat en wonen

"We kunnen niet anders dan de Raad van State volgen," zegt schepen Tine Heyse (Groen). "Het artikel over de oude oldtimers is nu geschrapt, dus ook die zullen een boete krijgen als ze de LEZ binnenrijden. Dat zal niet meteen zijn. Eerst moeten we iedereen nog goed informeren. En we gaan ook bekijken hoe we hun vergunning deels kunnen terugbetalen."

LEZ-regelgeving is Vlaamse bevoegdheid

"De uitzondering die we maakten voor oldtimers van minstens 40 jaar, is gebaseerd op de Vlaamse regelgeving over lage-emissiezones. Dus als er toch iets moet veranderen op dat vlak, moet het op Vlaams niveau gebeuren. Het is van belang voor alle eigenaars van oldtimers dat Vlaanderen heel duidelijk maakt wat er wél en niet kan, en dat het rekening houdt met de mogelijke problemen of addertjes onder het gras. De auto-eigenaars hebben recht op eenduidige informatie", voegt Heyse er nog aan toe.

Meest gelezen