James Arthur Photography

Vaccinatiecentrum Maasland heeft 4.000 coronavaccins van Moderna over: "Zullen vernietigd worden"

In het vaccinatiecentrum Maasland dreigen er 4.000 vaccins van Moderna verloren te gaan. Ze vervallen op 14 februari. Omdat er minder mensen dan verwacht kwamen opdagen voor hun boosterprik kunnen ze niet meer op tijd gebruikt worden. De vaccins herverdelen over andere vaccinatiecentra is niet gelukt. 

Nu de boostercampagne op zijn einde loopt, zaten verschillende Limburgse vaccinatiecentra met een overschot aan Moderna vaccins. Maar in de meeste gevallen kon het Agentschap Zorg en Gezondheid ze herverdelen over andere vaccinatiecentra. Met het overschot aan vaccins in het Maasland is dat niet gelukt. 

Niemand kon inschatten dat er een vertraging in de boosterprikken zou zijn

Noel Vandeboel, programmamanager vaccinatiecentrum Maasland

"Het aantal prikken dat we hadden voorzien, ligt hoger dan het aantal prikken dat effectief wordt uitgevoerd", legt Noel Vandeboel van het vaccinatiecentrum in Dilsen-Stokkem uit. "Niemand kon inschatten dat er een vertraging in de boosterprikken zou komen. We verwachten nog  enkele honderen volwassenen daarvoor, maar zelfs dan zullen we toch nog zo'n 4.000 prikken over hebben."  

De vervallen vaccins zullen worden opgehaald zodat ze vernietigd kunnen worden. "Vlaanderen heeft nochtans zijn best gedaan om ervoor te zorgen dat er geen prikken verloren gingen", benadrukt Vandeboel. 

Meest gelezen