Gregory Van Gansen / Photo News

"Examenvragen in ruil voor 'iets'": studente wacht al 2 jaar op antwoord van UGent na melding ongepast gedrag

Al sinds 2020 probeert een studente aan de UGent grensoverschrijdend gedrag aan te kaarten van een doctoraatsstudent, maar nog altijd weet ze niet welk gevolg er gegeven is aan die melding. Dat schrijft De Morgen. UGent-rector Rik Van de Walle bevestigt dat er nog een procedure loopt, maar hij erkent dat de jonge vrouw "onredelijk lang heeft moeten wachten op antwoorden".

Na het ontslag van een professor aan de VUB wegens grensoverschrijdend gedrag brengt nu een screenshot van een twee jaar oude berichtenconversatie de Gentse universiteit in verlegenheid. Een studente STEM toont met de screenshot op Twitter hoe een doctoraatsstudent, die in januari 2020 toezicht doet tijdens een van haar examens, haar benadert om haar examenvragen aan te bieden, "in ruil voor 'iets'", schrijft ze.

"Hoe zou je betalen voor dat soort informatie?", schrijft de doctoraatsstudent in het Engels. "Ik zal je vertellen: ik ben niet goedkoop." Waarna hij een foto doorstuurt die hij van haar en andere studenten nam tijdens het examen. De studente in kwestie vindt dat een paar bruggen te ver en breekt de conversatie af.

Opvallend: het voorval komt enkele maanden later al even in de media, omdat de studente de screenshots deelt via de Facebook-groep "UGent Confessions 2.0". "We nemen dit zeer ernstig", klinkt het dan bij de UGent. In diezelfde periode maakt de studente ook melding bij Trustpunt, het team van vertrouwenspersonen van de UGent.

Wanneer de studente ook klacht indient, belandt het dossier bij de dienst Juridische Zaken van de UGent. Die afdeling geeft advies aan de rector. Het dossier wordt daarop doorverwezen naar de Tuchtcommissie.

"Onredelijk lang"

En dan wordt het stil. Bijna anderhalf jaar wordt ze in het ongewisse gelaten, om dan in november van vorig jaar te horen te krijgen dat er een sanctie zou zijn uitgesproken. Inhoudelijk krijgt ze geen details. 

Meer nog: nadat ze erover begint te tweeten, krijgt ze van UGent-rector te horen dat er eigenlijk nog geen sanctie is. "Wat de behandeling van de melding in kwestie betreft moet het advies van de Tuchtcommissie nog uitgeschreven worden", laat Van de Walle onze redactie weten. "De procedure is dus nog niet ten einde. Dat de studente eind vorig jaar te horen kreeg dat de assistent een passende sanctie had gekregen, was bijgevolg fout en had niet mogen gebeuren. Op dat ogenblik moest minstens de nuance toegevoegd zijn dat de Tuchtcommissie haar advies nog diende te finaliseren en dat de procedure nog niet ten einde was. Er is inmiddels bij de Tuchtcommissie op aangedrongen om haar werkzaamheden op zeer korte termijn af te ronden."

Een cultuur waarin grensoverschrijdend gedrag mogelijk is ten gronde veranderen, blijkt heel wat moeilijker te zijn

UGent-rector Rik Van de Walle

"Het is absoluut zo dat in de zaak van de informaticastudente de meldster onredelijk lang heeft moeten wachten op antwoorden op haar terechte vragen", geeft hij toe. "We zullen er alles aan doen om dit in de toekomst te vermijden." In een interview met Radio 2 biedt Van de Walle ook expliciet zijn excuses aan de studente in kwestie.

De UGent specifieert dat de Tuchtcommissie destijds nog geen vastgelegde termijnen had waarbinnen een beslissing moest worden genomen. Dat is intussen aangepast, klinkt het. Die beslissing moet er voortaan zijn binnen de 4 maanden. De doctoraatsstudent in kwestie, die nog actief is op de UGent, riskeert een sanctie, gaande van een schriftelijke berisping over een schorsing tot ontslag. Hij kan wel nog in beroep gaan.

VRT NWS Live sprak met UGent-rector Rik Van de Walle en met Hilde De Man (IDEWE)

Videospeler inladen...

Cultuur veranderen

Van de Walle benadrukt voorts dat de UGent "belangrijke stappen heeft gezet in het behandelen van zaken die met grensoverschrijdend gedrag te maken hebben". "Maar we zijn er nog niet, zoveel is duidelijk. Een gedragscode, studentenpsychologen, vertrouwenspersonen en een meldpunt hebben is Ă©Ă©n zaak. Een cultuur waarin grensoverschrijdend gedrag mogelijk is ten gronde veranderen, is een andere zaak en blijkt heel wat moeilijker te zijn."

Hij roept daarnaast alle slachtoffers van grensoverschrijdend gedrag op om hun verhaal te doen, "helemaal op hun voorwaarden".

Beluister de reactie van rector Rik Van de Walle bij Radio 2 Oost-Vlaanderen hier:

Meest gelezen