De Hef zal komende zomer deels uit elkaar gehaald worden om een nieuw megajacht van Jeff Bezos te kunnen laten doorvaren. ©  ap, ANP

Historische brug in Rotterdam wordt deels gedemonteerd om megajacht van Jeff Bezos te laten doorvaren

Het middenstuk van de Koningshavenbrug, een monumentale historische brug in Rotterdam, wordt er komende zomer uitgehaald zodat een schip van een regionale scheepsbouwer naar zee kan varen. Volgens Nederlandse media gaat het om een megajacht dat voormalig Amazonbaas Jeff Bezos heeft laten bouwen in het Nederlandse Alblasserdam. Kostprijs van dat jacht: 430 miljoen euro.

Bron: belga, nos

Alle bruggen die het schip passeert kunnen open en geven het schip een onbelemmerde doorvaart. De Koningshavenbrug echter, in de volksmond De Hef genoemd, kent in de hoogste stand een doorvaarthoogte van ruim 46 meter. De monumentale voormalige spoorweghefbrug verbindt de oevers van het Noordereiland en de wijk Feijenoord. De gemeente Rotterdam laat weten dat ze een verzoek heeft gekregen vanuit de maritieme sector om ervoor te zorgen dat het schip kan passeren, aangezien het de enige weg naar zee is. Daarvoor moet wel het middenstuk van de brug tijdelijk worden weggehaald.

Economisch belang vs monumentenzorg

Volgens een woordvoerster van Stadsbeheer is het stadsbestuur akkoord gegaan met het verzoek na het goed afwegen van de belangen. “Aan de ene kant het economisch belang en de werkgelegenheid door de bouw van dit schip”, stelt de woordvoerster, “aan de andere kant onze zorg voor De Hef, dat die blijft zoals hij is.”

Wanneer het schip De Hef komende zomer passeert en hoe lang het uithalen van het middenstuk duurt, kon het stadsbestuur nog niet zeggen, aangezien momenteel de planning wordt gemaakt en de details verder worden uitgewerkt. Wat het moet kosten, is ook niet bekend. Wel zijn de kosten voor de operatie voor de rekening van de scheepsbouwer, aldus het stadsbestuur.

De Hef, die een deel van de spoorlijn tussen Breda en Rotterdam vormde, werd in 1927 opengesteld en is in 1993 buiten gebruik gesteld voor het treinverkeer. Tussen 2014 en 2017 is de brug nog gerenoveerd.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER