PostNL krijgt 2,5 miljoen euro boete voor te laat bezorgde post

De Nederlandse postdienst PostNL krijgt een boete van 2,5 miljoen euro. In 2019 werden 94,34 procent van alle brieven op tijd bezorgd, dat is 0,66 procent onder het wettelijk minimum van 95 procent.

De boete wordt opgelegd door het Nederlandse Autoriteit Consument & Markt (ACM). Volgens PostNL was er sprake van overmacht. Door de overname van Sandd in 2019 kreeg het bedrijf te maken met problemen in het bezorgnetwerk van Sandd. Om deze problemen op te lossen ging PostNL een deel van de bezorgingen van Sandd overnemen. Onverwacht en eerder dan gepland moest het bedrijf dus extra post via het eigen netwerk bezorgen.

Bijzondere omstandigheden

PostNL stelt dat het ACM onvoldoende rekening houdt met de bijzondere omstandigheden waarin het bedrijf in 2019 verkeerde. “Het enige alternatief dat PostNL toen had, was om de post uit het Sandd-netwerk te laten staan. In dat geval zouden veel brieven niet zijn bezorgd”, stelt de postdienst.

Het ACM gaat niet mee in de stelling van PostNL. Volgens de autoriteit was er geen sprake van overmacht, omdat bleek dat het postbedrijf niet adequaat heeft geanticipeerd op mogelijke problemen bij Sandd. Daarnaast stond de kwaliteit van de postbezorging al langer onder druk. Het percentage op tijd bezorgde brieven kent als sinds 2014 een dalende trend. In 2019 kwam het voor het eerst onder het minimum van 95 procent.

Als universele postdienst is PostNL verplicht om brievenbuspost van dinsdag tot zaterdag op de eerstvolgende dag te bezorgen in 95 procent van de gevallen. Voor medische- en rouwpost heeft de postdienst wel de verplichtte 95 procent behaald.

Noodzakelijk voor de continuïteit

In 2019 nam PostNL het Belgische Sandd over, wat PostNL een monopolie gaf. Marktwaakhond ACM ging toen niet akkoord met de overname. De bestuursrechter in Rotterdam oordeelde dat andere postdiensten niet de gelegenheid kregen om hun kijk op de overname te geven. Pas in 2021 kwam er duidelijkheid nadat staatssecretaris Mona Keijzer – Economische Zaken en Klimaat – stelde dat de overname door PostNL noodzakelijk was voor de continuïteit van de postbezorging.

PostNL ligt ook in België onder vuur. Zo werd het bedrijf vorig jaar beticht van georganiseerde sociale fraude door de christelijke vakbond ACV Puls. Er was sprake van zwartwerk en schijnzelfstandigheid.

(ns)

Meer