Karel Bossart, de 'onbekende' Belgische ruimtevaartpionier, in de productiehal van 'zijn' Atlas. Hij ontwikkelde deze raket in de jaren '50 maar ze wordt tot op vandaag ingezet om de ruimte te verkennen.
Volledig scherm
PREMIUM
Karel Bossart, de 'onbekende' Belgische ruimtevaartpionier, in de productiehal van 'zijn' Atlas. Hij ontwikkelde deze raket in de jaren '50 maar ze wordt tot op vandaag ingezet om de ruimte te verkennen. © Convair/General Dynamics Astronautics Atlas Negative Collection

PORTRET. Belgische raketpionier Charlie Bossart: held van NASA, bejubeld door Elon Musk, maar bij ons zo goed als onbekend

Als er lijstjes worden gemaakt van de Grootste Belgen aller tijden, staat zijn naam er nooit tussen. Vreemd, want in de States is Karel Jan ‘Charlie’ Bossart (1904-1975) niet minder dan een held. Van de NASA tot Elon Musk: allemaal plaatsen ze de Belgische raketpionier, ‘de overgrootvader van de maanlanding’, op het hoogst mogelijke voetstuk. Niet slecht voor een kind van de Kalmthoutse Heide dat nooit naar school ging.

6 reacties

  • Michel nolens

    2 jaar geleden
    Zijn naam, zijn loopbaan en zijn bijdrage voor het mensdom verdient een plaats in de leerboeken van onze studenten. A.u.b. Minister Weyts.
  • Désiré Van Nieuwenhuyzen

    2 jaar geleden
    Ook Wikipedia er op nagelezen. Onwaarschijnlijk wat die man gerealiseerd heeft !
  • Jacques-Philippe Leclerc

    2 jaar geleden
    Bossart ging in 1967 met pensioen. Hij overleed acht jaar later, op 71-jarige leeftijd. Hij was met hart en nieren een echte Amerikaan.
  • Luc Lepoudre

    2 jaar geleden
    De periode van de massale braindrain door de Amerikanen van hoogopgeleide Europeanen.
  • ivo vandevonder

    2 jaar geleden
    Prachtig verhaal en dat wij Belgen daar weinig of niks van wisten ....