Videospeler inladen...

"Ik wil antwoorden geven": Freya Rowaert (43) leeft al 20 jaar met kanker en lanceert nu eigen informatieplatform

Freya (43) leeft al 20 jaar met kanker en lanceert vanuit haar eigen ervaring – niet toevallig op Wereldkankerdag - een nieuw informatieplatform. In Klare Kijk op Kanker wil ze "een gids zijn voor de patiënt", vertelt ze in Laat. Want, als kankerpatiënt wordt je hele leven overhoop gehaald. "Vanuit mijn situatie kan ik antwoorden geven op vragen waar elke patiënt mee geconfronteerd wordt."

"Er is vandaag heel veel informatie beschikbaar over kanker, ook voor kankerpatiënten. Maar dat maakt het nu net zo moeilijk om er nog je weg in te vinden", zegt Rowaert. Daarom wil ze een soort gids zijn, vertelt ze. "Ik wil de patiënt door het oncologie-traject begeleiden en vanuit mijn situatie antwoorden geven op vragen waar elke kankerpatiënt mee geconfronteerd wordt."

Ik wil vanuit mijn situatie antwoorden geven op de vragen waar elke kankerpatiënt mee geconfronteerd wordt

Korte filmpjes

"De meeste informatie nu is geschreven en de video's die er zijn, zijn vaak alleen maar getuigenissen van patiënten", zegt Rowaert. Maar dat is volgens haar geen ideale vorm voor patiënten die door een zware behandeling gaan. "Dan heb je helemaal geen zin om veel te lezen. Je kan je ook niet goed concentreren". Dat is één van de redenen waarom Rowaert bewust voor video's kiest.

Rowaert legt uit waarom ze nog kiest voor korte video's op haar platform:

Videospeler inladen...

Concrete tips

In die korte video's antwoordt Rowaert vanuit haar eigen ervaring op vragen zoals "is het oké om een second opinion te vragen over je behandeling?", "hoe praat je met je omgeving over je ziekte?" en "hoe bereid je een gesprek met de dokter voor?". In haar antwoorden zitten ook concrete tips, zoals "neem een spiekbriefje mee naar de oncoloog". "Je kan zo in die emotie zitten, zo gespannen zijn", vertelt ze, "dat het soms moeilijk kan zijn om je alles te herinneren". 

Rowaert vertelt welke tip zij 20 jaar geleden zelf had willen krijgen:

Videospeler inladen...

Een groeiend platform

Rowaert's platform "klarekijkopkanker.be" wordt vandaag gelanceerd, maar moet nog groeien. Behalve haar eigen verhaal, komen er ook bijdragen op de website van wetenschappers en artsen. Op die manier hoopt ze voor steeds meer duidelijkheid te zorgen bij kankerpatiënten en hun omgeving die haar platform bezoeken. 

Bekijk hier het volledige gesprek met Freya Rowaert in "Laat":

Videospeler inladen...

Meest gelezen