Britse kranten zien het somber in voor premier Johnson na vertrek van 4 medewerkers: "Kan de laatste het licht uitdoen?"

"Meltdown", "bloedbad", "exodus": de Britse kranten, ook de Tory-gezinde, trekken stevig van leer tegen premier Boris Johnson, nu 4 belangrijke medewerkers uit zijn team opstappen. De aanleiding daarvoor is uiteraard Partygate, maar ook een brutale uithaal van Boris Johnson speelt een rol.

Eerst was er het nieuws dat het hoofd van Johnsons beleidscel Munira Mirza opstapte, maar dan volgden nog 3 ontslagbrieven van kabinetsmedewerkers. Mirza was vooral verontwaardigd over de manier waarop Johnson zich had verdedigd tegen de kritiek op de feestjes in zijn ambtswoning tijdens de Britse lockdown, een schandaal dat intussen "Partygate" gedoopt is.

Johnson had de sociaaldemocratische oppositieleider Keir Starmer toegeworpen dat hij de pedofiele BBC-presentator Jimmy Savile had laten lopen toen Starmer bij justitie werkte. Die aanval was volgens velen zo laag-bij-de-gronds en stond zo ver van de feiten dat zelfs Johnsons nauwe bondgenoot Mirza er de brui aan gaf.Ā 

Amper enkele uren later trokken ook directeur communicatie Jack Doyle, stafchef Dan Rosenfield en topambtenaar Martin Reynolds de deur achter zich dicht. Die ontslagen zaten eraan te komen in de nasleep van Partygate, maar de timing was onverwacht en pijnlijk voor Johnson.

Scherpe voorpagina's

En dat is te merken aan de Britse voorpagina's vanochtend. Zelfs Tory-gezinde kranten als The Sun en The Daily Mail pakken uit met stevige blokletters over het schouwspel van gisteren. "Meltdown in Downing Street" kopt The Daily Mail. "Kan de laatste alstublieft het licht uitdoen?"

The Sun combineert het slechte nieuws over de Britse inflatie en energieprijzen met de Partygate-ontslagen en vat dat bondig samen met 1 woord en een uitroepteken: "Ouch!"

Ook The Daily Telegraph opteert voor beide nieuwsfeiten op haar voorpagina, maar legt een grotere nadruk op het economische onweer. De vertrekkers uit het team van Johnson zorgen volgens de krant voor "meer druk" op Johnson.

Metro spreekt van een "perfecte storm" die boven de economie woedt en van "perfecte storm 2" in Johnsons kabinet. "Het feestje is voorbij", klinkt het sarcastisch.

The Guardian spreekt op haar voorpagina van een "exodus" bij Johnson. Dat doet ook Daily Express, al ligt daar de nadruk op de stijgende levensduurte.

De I schrijft dat "Johnsons topteam en masse vertrekt". Volgens de krant "stijgt de chaos in Downing Street" en "vecht Johnson voor zijn toekomst".Ā 

The Times ziet de "twijfels voor Johnson groeien", te midden van het slechte nieuws dat hij moet slikken.

Wat betekent deze nieuwe klap voor Johnson?

Het nieuws over de nieuwe vertrekkers "komt heel erg ongelegen" voor Boris Johnson, weet VRT NWS-collega Veerle De Vos, die het nieuws in het Verenigd Koninkrijk op de voet volgt. "Net gisteren kwam de aankondiging van de Britse regering dat de energieprijzen sterk de hoogte in gaan en dat de rente wordt verhoogd. Mensen hebben het economisch moeilijk, maar Johnson is met andere dingen bezig. Zijn populariteit, en die van zijn partij, zit dan ook op een dieptepunt in de peilingen."

Bestaat de kans dat hij opstapt? "Daar zijn geen aanwijzingen voor", zegt De Vos. Zijn positie is pas echt in gevaar als 15 procent van de conservatieve parlementsleden een brief met een motie van wantrouwen schrijft naar het partijcomitƩ 1922. Dat betekent dat er minstens 54 brieven nodig zijn. "We zitten nu volgens de BBC aan 17 brieven en dat is nog niet de helft van 54."

"Het is intussen ook wachten op het politierapport over de lockdownfeestjes. Intussen zouden dat er al 18 zijn. Het is onvoorspelbaar wanneer dat rapport er zal zijn en hoe de situatie er dan uitziet. Maar als je het mij vraagt: het lijkt erop dat hij op zijn stoel blijft zitten tot ze hem eraf sleuren."

Meest gelezen