NIAID/NIH/Public domain

Nieuwe, agressievere hiv-variant ontdekt, die al na één of twee jaar tot levensbedreigende infectie kan leiden

In Nederland is een nieuwe - agressievere - variant van het hiv-virus ontdekt. Dat bericht De Standaard. De nieuwe mutatie vernietigt de cruciale cellen van het immuunsysteem twee keer sneller dan een "normale" variant. Het goede nieuws is wel dat de bestaande aidsmedicatie even goed helpt.

Voor wie besmet raakt met een "traditionele" variant van hiv duurt het gemiddeld tien jaar - zonder medicatie - voor AIDS uitbreekt. "Tussen de negen en de twaalf jaar duik je onder een kritische grens", zegt Linos Vandekerckhove, hoofd van het hiv-referentiecentrum en het HIV Cure Research Center van het Gentse UZ.

Met deze variant gaat het een stuk sneller: één jaar. Bij de nieuwe variant ligt de virusconcentratie duizenden keer hoger dan normaal, dus die voert zijn afbraakwerk een stuk sneller uit.  "Het is de eerste keer dat een variant wordt ontdekt die zo duidelijk ziekmakender is", zegt Vandekerckhove.

In ons land zijn 18.000 mensen besmet met HIV, wereldwijd gaat het om 40 miljoen besmette mensen, bekijk het verslag uit "Het journaal" hier:

Videospeler inladen...

Het is de eerste keer dat een variant wordt ontdekt die zo duidelijk ziekmakender is

Linos Vandekerckhove, hoofd van HIV referentiecentrum en HIV Cure Research Center van UZ Gent

De nieuwe variant - waarover De Standaard bericht - werd ontdekt door Britse onderzoekers van de universiteit van Oxford. Ze publiceerden daarover in het prestigieuze tijdschrift Science. Vooral in Nederland werden al gevallen ontdekt, maar ook in België en Zwitserland duiken er op.

Hoe slecht is dat nieuws?

Is dat slecht nieuws? Voor een stuk zeker wel. Vandekerckhove: "Het is de eerste keer dat de immuniteit zo snel daalt bij mensen die besmet zijn."

Maar voor een ander stuk weer niet. De bestaande medicamenten helpen ook tegen de nieuwe variant, het is alleen zaak patiënten zo snel mogelijk te behandelen. En ook: "De variant is dertig jaar geleden ontstaan, maar nu pas duidelijk in kaart gebracht. Het valt dus wel mee met de verspreiding ervan."

Tegelijkertijd weten we niet veel over de verspreiding van de nieuwe variant. Van de 40 miljoen seropositieven in de wereld - en de 18.000 in België - weten we doorgaans niet met welke variant ze besmet zijn. En al helemaal niet in Sub-Saharisch Afrika, waar 1 op de 4 patiënten niet eens toegang tot therapie heeft.

Meest gelezen