Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka.
Volledig scherm
Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka. © BELGIAN

Voka-topman Hans Maertens: “Pak leerachterstand aan met langere schooldagen of kortere zomervakantie”

Pak de leerachterstand aan door extra lesuren te creëren. Dat kan onder meer door de schooldag langer te maken, de zomervakantie tijdelijk in te korten of zomerscholen structureel te organiseren. Dat stelt Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van de Vlaamse werkgeversorganisatie Voka, voor. "Het leerverlies van vandaag betekent het productiviteits- en welvaartsverlies van morgen", waarschuwt hij in een opiniestuk gepubliceerd in ‘Knack’.

70 reacties

  • DIRK VAN DESSEL

    2 jaar geleden
    Nooit ! Kinderen hebben de vakantie broodnodig om te recupereren van de fel overladen leerprogramma's, vaak met balast, die ze nooit zullen aanwenden in hun later beroepsleven De bedoeling van onderwijs is om leerlingen op te leiden tot latere volwassenen die sterk en autonoom denkend in het leven staan. Dus niet geborneerd, vrij beperkt tot "productiefactor Arbeid" binnen onze "Vrije Economie". Een mens is immers meer dan een economisch presterend wezen.
  • leopold van heurck

    2 jaar geleden
    Begin de jaren 60 hadden wij op woensdag een hele dag les en op zaterdag een halve dag en Belgie was één van de beste in het onderwijs.
  • Lisette Nelissen

    2 jaar geleden
    Natuurlijk vindt Voka dat. Het zijn werkgevers. Het belang van het kind heeft hier niets mee te maken, wel de grotere beschikbaarheid van de werknemers.
  • Hans Kooreman

    2 jaar geleden
    Zelf ben ik al 26 jaar leerkracht secundair onderwijs. Is de werkdruk in het secundair onderwijs nu niet al hoog? Wij hebben volgens heel veel mensen teveel vakantie, te hoge lonen. Waarom staan het secundair onderwijs dan op nummer 2 bij de top van de vacatures. Ik werk 40u per week. De gepresteerde uren thuis ziet niemand; voorbereidingen, verbeteren, cursussen schrijven, veel avondvergaderingen. Ik klaag niet doe mijn job graag maar de commentaar van andere is er soms teveel aan.
  • Vincent Henry

    2 jaar geleden
    Hij heeft eigenlijk gelijk. 's Namiddags stoppen de meeste scholen al omstreeks 15.15u. Is men als leerkracht dan niet beschaamd om al de school uit te stappen? Vroeger was dat 15.45u à 16u en nog vroeger was er zaterdagvoormiddag nog klas! Maar nog belangrijker is de deskundigheid en de creativiteit van leerkrachten: goede leerkrachten kent men aan de manier waarop de zwaksten in de klas begeleid worden, en daar wringt het schoentje. Daarvoor is inzet nodig om gepaste methodieken te bedenken.